Ректорка Универзитета у Београду проф. Иванка Поповић каже да ће средином септембра бити одлучено како ће изгледати настава за студенте од 1. октобра, у новој школској години.

фото: Блиц

Универзитет је предвидео неколико сценарија: нормалан рад и наставу на факултетима, рад на даљину и комбиновано – рад на даљину и на факултетима.

„Претпостављам да ће због околности, нарочито у зимском семестру, превладати комбиновани модел. За практични део наставе студенти ће долазе на факултет, а за теоријски део настава ће се одвијати онлајн“, рекла је Поповић Тањугу.

Како каже, октобар је далеко, а одлука који сценарио ће се примењивати у настави биће донета средином септембра.

На неколико факултета, како је навела, биће реализовани пилот програми онлајн провере знања – онлајн испити. Још се не зна на којим факултетима ће студенти имати прилику да полажу испите од куће.

„За многе предмете, на многим факултетима је организација онлајн полагања испита могућа. Међутим, имате масовне испите где је то тешко остварити. Са друге стране, не сме се угрозити квалитет образовања, квалитет дипломе која се стиче“, рекла је ректорка.

До октобра факултете очекују испитни рокови и други круг уписа, који почиње 4. септембра. Још на почетку школске године доната је одлука да ове године факултети организују седам испитних рокова због Европских универзитетских игара, које су одложене због короне.

„Верујем да ће факултети наћи начин и бити флексибилни како би се омогућило студентима да покажу знање“, истакла је она.

На појединим факултетима остало је доста буџетских места, а ректорка верује да ће они бити попуњени у септембру.

„Штета да се не искористи шанса за буџетско место на универзитетима у Србији, јер ту нема плаћања школарине“, закључила је Поповић.

Извор: Дневник

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian