Велика ретроспективна изложба „Чистач“ Марине Абрамовић отворена је у раним јутарњим часовима у Музеју савремене уметности у Београду и траје све до 20. јануара 2020. године. „Дошла сам у Београд отвореног срца“, казала је уметница.
„Пре 44 године, када сам напустила ову земљу, скочила сам и летела сам све време од тада, данас почињем да дотичем тло, ова топла добродошлица коју сте ми приредили умањила је оно што је могло бити катастрофалан пад“, поручила је уметница Марина Абрамовић, чија је ретроспективна изложба „Чистач“, отворена у Музеју савремене уметности.
Абрамовић је на конференцији за новинаре одржаној у свитање признала да је њен својеврсни повратак у Београд веома емотиван и да је, иако живи „негде између“, Београд, ипак, њен дом.
„Дошла сам у Београд отвореног срца и ви немате појма колико сам ја у ствари емоционално узбуђена због свега“, истакла је она и додала да то што је Музеј савременене уметности у складиште ставио целу своју колекцију како би се створили услови за њену изложбу, значи да је она заиста дошла на своје тло.
„Од како сам дошла јела сам сву нашу домаћу храну и боли ме стомак, зато што је тешка. Гурманска пљескавица, телетина у сачу, све сам јела, све чега сам се сећала“, насмејала је овом опаском крцату салу Музеја савремене уметности, пуну медија из Србије, али и региона.
У том маниру, она је додала и да су јој недостајали овдашњи вицеви, јер воли црни хумор.

Она је подсетила да њена поставка „Чистач“ у Београд стиже након што је изложбу у Ослу обишла премијерка Ана Брнабић и упитала је зашто није дошла у Србију.
„Ја сам отишла из Југославије, а дошла сам у Србију, шта да радим“, констатовала је Абрамовић и додала да је за њену изложбу било потребно да се обезбеде и технички услови.

„Ја нисам политичар, ја сам уметник и мислим да ова изложба довољно политичарима показује да, ако уложите новац у културу, добијате високе стандарде“, одговорила је Абрамовић на питање колико она може да утиче на положај културе, уметника и уметности у Србији.

Истакле је да је Балкан присустан у многим њеним радовима.
„У овој средини сам научила и три јако важне ствари. Прво, од баке сам научила све о спиритуалности, јер сам као девојчица често одлазила у цркву са њом. Од оца сам научила све о храбрости, а од мајке сам наследила војну дисциплину. Комбинација те три ствари ме јеучинила јаком и спремном за свет, тако да на мом путу није било препрека“, рекла је Абрамовић.

„Не намеравам да одем у пензију, умрећу радећи“

Рекла је и да јој се баш и не свиђа идеја ретроспективне изложбе, јер то значи да уметник треба да умре.
„Ја не намеравам да одем у пензију, ја мислим да ћу умрети радећи, не мислим да одустанем од свога рада“, поручила је Абрамовић.
Осврнувши се на сам назив изложбе, она указује да је реч о чишћењу на свим нивоима – духовном, телесном, менталном и спиритуалном.

Подсетила је и да је данас Светски дан чишћења, што даје додатну симболику.
„Оног тренутка када посумњаш да си бог, тада твоја сујета постаје препрека твом раду“, само је једна од порука коју ова уметница упућује својим младим колегама.

За њу је уметност својеврсна борба против страха и зато увек бира оне идеје које јој се не чине пријатним.
Каже и да је због посла и начина живота жртвовала породицу, па због тога нема децу.

Ипак, како је рекла, пре неколико година пронашла је човека који је прати у томе, па су београдски новинари имали прилику и да упознају њеног партнера – Тода.

Изложено више од 120 радова из педесетогодишње каријере

Конференција за новинаре у Музеју савремене уметнисти почела је у свитање, тачно у 6.23 и трајала је сат времена.
У духу идеје „Чишћења“ конференција за новинаре, симболично је управо тако и завршена – чишћењем једне од новинарки из публике која је то затражила од Марине Абрамовић.

Говорећи о називу изложбе, Абрамовић је рекла да је једина грешка што се није сетила да је назове „Чистачица“.
Изложба „Чистач“ у Београд стиже после Стокхолма, Хумлебука, Осла, Бона, Фиренце и Торонта и биће отворена до 20. јануара 2020. године.

Изложба, кроз више од 120 радова, хронолошки прати све фазе вишестране педесетогодишње каријере уметнице. Изложба у Београду је последња станица на турнеји и носи посебан значај јер представља повратак уметнице у град рођења, где је започела каријеру и где је последњи пут самостално излагала 1975. године, у Салону Музеја савремене уметности.
Поставка хронолошки прати све фазе вишестране педесетогодишње каријере уметнице. Поред саме поставке, предвиђено је и да Марина Абрамовић 28. септембра одржи отворено и бесплатно предавање испред Музеја савремене уметности.
„Никада нисам чула да је неки визуелни уметник говорио уживо пред више од 6.000 људи. Веома сам узбуђена због јавног предавања и сусрета са публиком, који ће представљати својеврсни уметнички Вудсток“, рекла је Абрамовић.

Извор: N1

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian