Професор Факултета организационих наука (ФОН) Божидар Раденковић одржао је римејк првог предавања које је пре 33 године држао студентима на предмету Рачунарске мреже.

фото: Телеграф

И сада, као и тада, предавању су присуствовали некадашњи студенти који су 1986. слушали о рачунарским мрежама, као и професор који је био руководилац студија Видојко Ћирић, на чијим студијама је Раденковић својевремено формирао предмет Рачунарске мреже и одржао прву наставу.

„Југославија је пре 33 године била озбиљна држава и у свим областима пратила већину европских земаља. Рачунарске мреже су биле област о којима је држава водила рачуна, и у то време када је интернет био прикључен на око 2.000 рачунара у свету, Југославија је имала прву националну мрежу за пренос података ‘Јупак’“, рекао је Раденковић.

Каже да су тада чак и интернет везе између градова Србије биле брже него што су биле између градова у Америци.

„У то време био је изазов напавити предавање да буде апстрактно, довољно озбиљно и да покрије дуг период времена. Направили смо предавање, али и наставни план и програм у то доба које је и данас актуелно као и пре 33 године“, истакао је Раденковић.

Такође, додаје он, ФОН је пре 18 година на последипломским студијама увео смер електронско пословање, које је, објашњава, област у оквиру рачунарских мрежа која највише економски доприноси развоју цивилизације и светске економије.

„Данас, после 18 година, водећи светски универзитети праве такве програме какве смо ми имали пре 18 година. На тај начин ми смо допринели не само нашој економији него и развоју те области у свету“, нагласио је Раденковић.

Извор: ТАНЈУГ

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian