Учење није једноставан процес и већина студената на почетку студија није сигурна у то како заправо постићи жељене резултате и да ли су технике учења које су користили током претходног школовања корисне на факултету, чије се градиво доста разликује, нарочито по обиму. Представљамо вам неколико савета који вам могу помоћи или вас бар усмерити.

фото: matematika.edu.rs

Поделите градиво

Градиво на факултету је обимно и уколико му се не приступи на одговарајући начин можете само изгубити време листајући књигу и покушавајући да све то усвојите одједном. У што мање целине поделите само градиво, лакше ће учење ићи. На крају, када сте сваку мању целину усвојили и научили, пробајте да логички све спојите и понављајте док не будете сигурни.

Развијајте технике брзог читања

Чињеница је да је “брзина” читања и писања неопходна на факултету. Ово можда звучи страшно, али временом ово долази само од себе, посебно на предавањима док хватате белешке. Све је у вежби!

Научите да издвојите оно што је битно

Купили сте маркере и узели књигу, након неког времена сте схватили да нема поенте јер сте све обојили. Не, није све битно. То је такође нешто што ће вам се у почетку чинити тешко, али трудите се да у свему нађете прво суштину и да то научите и запамтите, да би онда с разумевањем могли надограђивати ту основу док је не комплетирате.

Правите своје скрипте

Иако можда звучи као потпуно губљење времена, сасвим супротно! Уколико имате проблем са књигом која вам се чини конфузно написана, узмите и сложите све то сами, објасните својим речима и разјасните појмове који вам нису јасни. Овим не само да добијате потребне информације на једном месту, које вам је прегледно и распоређено како вама одговара, већ и у самом процесу учите и тако сте себи већ олакшали.

Не верујте у факултетске “легенде”

Ово се не тиче самог учења, али је нешто што вас може закочити. Сигурно сте чули за предмете које је немогуће положити, професоре који обарају свакога и траже градиво које не постоји ни у једној књизи. Ово вам само може повећати стрес који носи испит сам по себи. Идите на предавања и консултације, пратите градиво и оно на шта професор указује пажњу и сигурно нећете имати оваквих проблема.

Забавите се!

Не можете бити спремни и свежи за учење уколико сте ускратили себи да погледате последњу епизоду омиљене серије или нисте изашли из куће недељу дана. Наравно да треба водити рачуна да забава не превагне над факултетским обавезама, али ће вам учење сигурно ићи лакше уколико све организујете и не ускраћујете себи одмор и разоноду.

СРЕЋНО!

Извор: Студентски живот

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian