Сваки трећи студент у Београду подржава наплату пластичних кеса од два динара, док скоро 39 % њих мисли да би требало да буде и већа цена, показало је истраживање Центра за креирање политика.

У анкети коју је попунило 583 студента Универзитета у Београду, највише је учествовало особа женског пола и то 74,4% или 434 истипаника, с друге страна особе мушког пола су попуниле 25,6% укупног броја анкета.

Највећи број исптианих студената има 20, 21 и 22 годину, док је просечан број година
испитаних 21,8.


Тип насеља у коме живе студенти који су попунили анкету је у веома великом броју – ГРАД, чак 87,5%, док је СЕЛО као своје пребивалиште навело 12,5% студента.

Највећи број испитаника који су учествовали у анкети студира на Факултету политичких наука 12,7%, Факултету
безбедности 8,23%, Филолошком факултету 6%, Саобраћајном факултету 3,95%, Филозофском 3,6%, Фармаеутском и Економски факултет по 3,43%.

На питање о штетности пластичних кеса по природу 87,7% студената или њих 511 је рекло да сматрају да пластичне кесе негативно утичу на природу, преосталих 12,3% су се изјаснили да немају став, односно да кесе не утичу негативно на природу. Разлози за овакав одговор су: спора разградња, загађује околину и токсичност.

На питање да ли вам је неко током студија указао на проблем пластичних кеса, запажени су лоши подаци. Наиме, од укупног броја испитаника више од половине, тачније 53,2% њих је одговорило са НЕ, док је још 13,6% њих одоговорило да НИЈЕ СИГУРНО. Свега трећина њих је током студирања сазнала за проблем који употреба пластичних кеса носи са собом.

На питање које се односи на учесталост употребе пластичних кеса, студетни су са свега 19,6% рекли да не користе кесе, него да користе цегер или торбу, њих 27,3% је рекло да користи пластичне кесе приликом сваке куповине, док је преко половине студената тачније 53,2% рекло да користи пластичне кесе
само кад су им потребне.
rtvsg, plasticne kese, ртвсг
На питање шта радите са пластичним кесама ако их користите, најчешћи одговори су: бацам их кориситм их за смеће, користим их за паковање. На питање које је базирано као квиз питање, а тиче се колико је потребно
времена за разградњу пластичних кеса, тачно је одговорило 52,1% (тачан одговор је између 400 и 1.000 година).
rtvsg, plasticne kese, ртвсг
Информисаност студената о наплати пластичних кеса је веома велика скоро 100%, тачније свега 4 испитаника или 0,7% њих није знало да се пластичне кесе наплаћују. На питање да ли подржавате наплату пластичних кеса од 2 динара, 32,1% је рекло ДА, док је 38,8% рекло да, али да је требало да буде већа цена. Ово показује да су студенти у великој мери подржали увођење наплате кеса. Занимљиви су и одговори које су студенти дали као своје предлоге и ставове: подржавам, али тиме проблем није решен и даље их има, не треба их уопште продавати, донирајте новац у хумаитарне сврхе, убацити папирне кесе, ставите на касе само цегере да могу да се купе, наплата не диже представу о заштити животне средине, кесе за воће се не наплаћују и
слично.

На питање да ли бисте пре купили цегер или наставили са куповином пластичних кеса, чак 71,4% испитаника би купило цегер, док 16,5% њих би наставило са куповином пластичних кеса и даље.

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian