Због повећања броја оболелих од корона вируса у Србији су уведене нове пооштрене мере ванредног стања. С обзиром на то да се првог дана ванредног стања мало ко придржавао препорука државног врха, после обраћања председника Србије Александра Вучића у уторак вече уведен је полицијски час.

За особе старије од 65 година и даље је на снази забрана изласка из породичног дома, док од 20 часова увече па до пет изјутра та забрана важи за сва лица, без обзира на године.

После хитног саопштења које је издато од стране Установе Студентски центар ,,Београд“ затворени су сви студентски домови, а од данас не раде ни студентски ресторани.

У Србији је до сада потврђено 83 случаја COVID 19, а све информације о броју заражених, као и о раду епидемиолошких служби и домова здравља можете потражити ОВДЕ. Најчешћи симптоми инфекције наведеним вирусом су следећи: грозница (88%), суви кашаљ (68%), умор (38%), испљувак или искашљавање гноја из плућа (33%), кратак дах (19%), бол у костима или зглобовима (15%)…

Уколико у неком клиничком центру или дому здравља имате заказан преглед, интервенцију, операцију или контролу, претходно обавезно проверите да ли та здравствена установа и у случају ванредног стања то обавља. Може се десити да чак ни скидање конаца или гипса нећете моћи да урадите у установи у којој вам је заказано.

Домови здравља због ванредне ситуације раде у периоду од седам до 18 часова, а отворене су и посебне телефонске линије за оне који имају респираторне здравствене тегобе или температуру. Бројеве телефона свих домова здравља можете пронаћи ОВДЕ (фиксни телефони доступни од седам до 18 часова, а мобилни 24 сата).

 

ПСИХОЛОШКА САВЕТОДАВНА ПОДРШКА

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће због новонастале ситуације извршити пренамену СОС линије за пријаву насиља у образовно – васпитним установама, а позивом на број телефона 0800 200-201 од 23. марта 2020. године ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања могу добити психолошку саветодавну подршку.

Циљ подршке је добробит појединца, породице и целокупне заједнице. Будући да психолошка саветодавна подршка подразумева ублажавање утицаја кризног догађаја, олакшавање процеса опоравка и спречавање или смањење могућих последица на психичком плану, Министарство ће предузети додатне напоре како би умањило последице стреса ученика, родитеља и наставника.

Сви ученици, родитељи и запослени у установама образовања и васпитања, који сматрају да им је потребна помоћ и подршка, оснаживање у превазилажењу проблема, стреса и анксиозности у условима ванредног стања и епидемије могу позвати број 0800 200-201.

Телефон ће радити сваког радног дана од 9 до14 часова.

 

О АПРИЛСКОМ РОКУ

После препоруке о реорганизацији наставе на високообразовним установама о којој смо већ писали ОВДЕ, још увек нема званичних информација од стране Универзитета у Београду о томе када ће се и у ком формату полагати колоквијуми и испити предвиђени априлским роком.

Факултетима који су чланице Универзитета у Београду достављене су сугестије за организацију наставе, као и опште смернице за рад. Међу њима се наводи и следеће:

  • Наставници и сарадници су дужни да најкасније у дану када имају наставу поставе на сајт факултета материјал за наставу (текстове, презентације и слично), а могу да користе и moodle (или друге онлајн платформе) или skype (или друге мреже које подржавају конференцијске разговоре и комуникацију са студентима);
  • Овако организована и спроведена настава биће третирана као редовно спровођење наставе, због чега је неопходно да се на постављеном материјалу јасно назначи на који се час односи;
  • Консултације се изводе преко mail-a или moodle (или друге онлајн платформе);
  • Сви испитни рокови и предиспитне обавезе за које је неопходно физичко присуство студената се одлажу и биће организовани по накнадно утврђеној динамици када се за то стекну услови или у складу са одлуком високошколске установе.

 

О ЕВРОПСКИМ УНИВЕРЗИТЕТСКИМ ИГРАМА

Београд ће у периоду од 15. до 25. јула бити домаћин Европских универзитетских игара 2020. Због тренутне ситуације интервјуи, селекција и обука волонтера реализоваће се искључиво онлајн путем. Из предузећа EUG2020 поручују да следе директиве Светске здравствене организације (WHO) и да су у складу са тим максимално умањили своје активности. ,,Дубоко верујемо да ће се глобална ситуација смирити и да ће се пете по реду Европске универзитетске игре одржати. Здравље и сигурност свих наших учесника су наша главна брига, па су додатне мере биле и биће предузете да заштите све који су укључени у догађај“, наводи се на званичном сајту Игара.

 

КАКО ДА УПОТПУНИТЕ ВРЕМЕ ПРОВЕДЕНО КОД КУЋЕ

Вест која нас је свакако обрадовала јесте могућност да позоришне представе гледамо из својих фотеља и кауча, ушушкани у омиљено ћебе. Како су са радом стале и културне институције, позоришне представе моћи ћемо да гледамо бесплатно на друштвеним мрежама или путем лајв стримова. Више о томе већ смо писали раније (прочитати ОВДЕ).

Потрудите се да останете верни својим свакодневним рутинама, али у породичном дому. Искористите време за читање књига, разговоре и друштвене игре у кругу породице. Или једноставно помозите некоме – идите у продавницу уместо старијег комшије. Надамо се да не треба да вас подсећамо да водите рачуна о хигијени како бисте заштитили и себе и људе око вас. Придржавајте се препорука и директива Владе Србије, будите одговорни према својој околини.

Аутор: Ана Јовановић

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian