Електротехнички факултет Универзитета у Београду обележио је 70 година од оснивања. До сада је ЕТФ завршило 22000 инжењера.

Диплома ЕТФ-а годинама представља улазницу у најпрестижније и најпрофитабилније компаније, о чему сведочи готово трећина дипломираних инжењера запослених у научним институтима, на универзитетима и у компанијама у западним земљама.

Дипломирани инжењери ЕТФ-а из области електротехнике и рачунарства показали су своја знања и способности и у домаћим компанијама, па до сада нису имали никаквих проблема при запошљавању на атрактивним и добро плаћеним радним местима.

фото: NajStudent.com

Mинистар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић каже да је дигитализација један од највиших политичких и развојних приоритета Владе Србије и да у том послу као партнера види управо Електротехнички факултет.

Поповић је рекао да је дигитализација пре свега друштвени приоиртет и императив за будућност Србије као дела Европе и њене специфичне културе, те да је приоритет модернизација српског друштва кроз свеопшту дигиталну трансформацију.

– Када кажем дигитализација, ја мислим Електротехнички факултет у Београду – поручио је Поповић.

У фокусу Владе је, каже, дигитализација јавне управе, здравства, школства, а пре свега масовна дигитализација производне базе Србије, дигитална трансформација индустрије Србије, без које она не може да очекује успешну будућност, просперитет и истинску срећу сваког њеног грађанина.

Поповић је изразио задовољство што Електротехнички факултет у све већој мери подржава развој предузетништва, што све више студената занимају стартапови, акцелератори и што размишљају не само о томе како да се што боље запосле, него и како да сами са својим колегама нешто развију и направе.

Навео је и да Влада Србије интензивно ради на развоју иновационог еко-система Србије, у свим његовим аспектима, укључујући и његов помак из простора науке ка простору бизниса.

– Иновација је бизнис, а технологија је инструмент. Ове године смо кроз различите програме подржали изградњу иновационе инфраструктуре у вредности већој од 70 милиона евра у градовима и регионима широм Србије – рекао је Поповић.

Истакао је да инфраструктура и услови за функционисање Електротехничког факултета представљају питање од највишег значаја.

– Садашње стање је девалвирање ваше вредности, ваших доприноса и вашег значаја за будућност Србије. То морамо да решимо. Електротехнички факултет мора да као елитна институција буде смештен у одговарајућем, елитном простору, какав му и припада. Можете да будете сасвим уверени да ћу се најискреније борити за решење – рекао је Поповић који је честитао присутнима Дан Електротехничког факултета.

 

Извор: ТАНЈУГ

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian