Да би смањили број академаца који су одавно добили индекс а још нису окончали студије економије у Нишу, покренута је акција „Заврши започето”

Од 135 студената Економског факултета у Нишу, што су пре деценију-две одустали од студија, њих 70 успело је да дипломира у последњих годину дана, захваљујући пројекту „Заврши започето”, који је посебно за „предболоњце” покренула ова високошколска установа. Тиме је, у јеку донедавних најава Министарства просвете о ограничавању студирања по ранијим програмима, нишки Економски факултет постао јединa академска установа у земљи која је пружила руку старим студентима који су студије напустили такорећи на корак од дипломе. Све је почело када су из факултетске управе на адресе родитеља 135 старих студената послали писма са позивом да њихова деца врате на факултет. Више од половине сада већ формираних породичних људи оберучке је прихватило позив проф. др Тадије Ђукића, декана Економског факултета, и вратило се учењу.

Ђукић каже да су академци одушевљено прихватили олакшице понуђене уз повратак на студије. Онима који су индексе стекли пре 2005. године омогућено је да испите полажу парцијално, а како би им освежили знање професори су организовали предавања сваке суботе у новембру и децембру прошле и у јануару ове године.

– Видели смо да је бројним академцима остало неколико испита до дипломирања, а знамо да су из различитих разлога престали да студирају. Циљ нам је био да и они стекну дипломе пре најављиваног обавезног преласка на болоњски начин студирања. Анимирали смо их да дођу, послали смо позиве, организовали припремну наставу за полагање испита. Ништа од тога не би било да цео колектив није подржао руководство факултета, да се професори нису жртвовали да долазе на посао и викендом. Тако је више од половине „старих” студената стигло до дипломе, на шта смо веома поносни. То је велики успех за њих, за нишки Економски факултет, али и за државу, јер су образовање стекли на државном факултету – истиче декан Ђукић и најављује и наставак пројекта „Заврши започето”.

Каже да самим продужетком рока студирања ништа посебно не би учинили за старе студенте, од којих су многи већ успешни предузетници, а овом акцијом су им помогли да стекну диплому и остваре један од животних циљева. Поносно наглашава да је овај пример у позитивном светлу помињан за скупштинском говорницом, али и да су студенти других факултета указивали на њега у нади да ће се и управе њихових академских установа повести за нишким факултетом који се припрема да догодине прослави шест деценија оснивања.

Слушамо искуство Леле Спасић Милосављевић из Владичиног Хана која је студије на Економском факултету у Нишу започела пре 28 година. Захваљујући ветру у крила који јој је дао овај пројекат, диплому, на коју никад није престала да мисли, стекла је пре десетак дана. Од ње су је делила четири тежа испита, а положила их је из неколико покушаја.

– Удала сам се. То је пресудило да напустим студије, а о наставку сам се распитивала с времена на време. Последњи пут пре осам година. Али је дошло до промене факултетског статута и моја четири испита су нарасла на седам, што ми није одговарало. Нисам се никада помирила са тим да сам дала 28 испита, а узела диплому више школе за коју је било довољно 16 испита. Када су ме позвали са факултета и понудили нову шансу била сам на послу, у школи, где радим као рачуновођа. Осећала сам усхићење и сумњичавост, али сам села и почела да учим. После посла, увече, када завршим обавезе у кући. Син је спремао пријемни за факултет, ја моје испите. Заједно смо учили. Било је тешко, концентрација и моћ памћења су се смањили, трема је била поприлична. Враћала сам питања, али и поново излазила на испите, била сам упорна. Исплатило се. Син је у октобру уписао историју, а ја дипломирала економију – истиче Лела Спасић Милосављевић. Додаје да се на послу ништа није променило, сем што је сигурнија да ће га задржати, а колеге су јој купиле лепе поклоне за дипломски.

Иако му је било изузетно тешко да учи јер је дању радио, а ноћу одвајао време за припрему испита, Славко Маринковић из Ниша успео је у септембру да стекне звање дипломираног економисте. Факултет је, каже, уписао пре 15 година и стао на три испита до краја. Два су, како објашњава, била изузетно тешка, али му је много значило што је управа факултета имала разумевања и омогућила „предболоњцима” да те испите полсже парцијално, путем колоквијума.

– Био сам апсолвент десетак година, а пре три сам последњи пут обновио апсолвентски стаж. Међутим, и даље сам стајао на та три испита. Требало је доста рада и труда да положим два, можда и најтежа испита на факултету. Из предмета Планирања и развојне политике предузећа научио сам неке ствари које ће ми значити у послу, али било је ту и доста застарелих лекција, које и те како треба осавременити – наглашава Маринковић и каже да му диплома није донела никакве промене кад хе реч о послу којим се бави.

 

Извор: Политика

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian