Премијером представе „Сол на ране“, 10. маја у Звездара театру биће свечано отоврен четрнаести Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ).

Овогодишњи фестивал одржаће се под слоганом „Самоспознаја“ и трајаће до 17. маја у више београдских позоришта, а сви програми биће бесплатни.
Селекцију главног такмичарског програма ове године чини једанаест студентских представа које су настале на позоришним академија Велике Британије, Италије, Словачке, Русије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

Награде за најбоље представе доноси жири који чине млади позоришни професионалци – редитељ Југ Ђорђевић, глумица Милица Сушњевић и драматург Дејан Прћић.

„Веома смо поносни што ћемо и ове године имати прилику да угостимо преко двеста гостију из иностранства, који ће се током седам фестивалских дана упознати с Београдом и нашом културом. Ове године смо први пут спровели регионални конкурс за драмски текст, основе за премијеру представе која отвара фестивал. За победнички текст одабрали смо ‘Сол на ране’ Тее Матановић, студенткиње Академије драмске умјетности у Загребу, а представу режира Растислав Ћопић, студент позоришне режије са Факултета драмских уметности у Београду“, изјавила је Марија Ковачевич из организације фестивала.
У недељу, 12. маја, у 12.00 симболичним пуштањем балона на Теразијама свечано ће битит отворен и део фестивала ФИСТић, који је намењен најмлађој публици.

ФИСТић је фестивал дечијих позоришних представа који се одржава у Позоришту лутака „Пинокио“.

Ове године ФИСТић ће отворити представа „Дан када сам научила да летим“ редитеља Патрика Лазића, која почиње у 18.00.

Ове године амбасадорка фестивала биће Сандра Силађев, познатија као „Диња“, која ће и свечано отворити фестивал.

Фестивал ће трајати до уторка, 14. маја, а најмлађе очекују и креативне радионице.
Поред главног програма и ФИСТић фестивала, ФИСТ развија и едукативне садржаје који ће се спроводити у оквиру ФИСТ ЛАБ простора, за чије потребе ће се изградити монтажни објекат на Тргу Николе Пашића.

Овде ће се током трајања фестивала одржати интерактивна радионица „Драма Qуеен“, која под темом самоспознаје повезује питања идентитета бавећи се дрег уметношћу, као и друга предавања из области драмских уметности.
Представе се изводе у београдским позориштима, међу којима су Народно позориште, Југословенско драмско позориште, Звездара театар, Позориште на Теразијама, Београдско драмско позориште, Дом омладине Београда, Битеф театар, УК Вук.

Целокупан ФИСТ организују студенти Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе Факултета драмских уметности, а уз подршку Министарства културе и информисања и Града Београда.

 

Извор: B92.net

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian