Сенат Универзитета у Београду упозорио на опасности у конкуренцији појединих приватних факултета: Када „заглаве“ на државним, студенти оду у приватне установе и тамо експресно дипломирају

На Универзитет у Београду ове године је уписано 1.800 студената мање него пре пет година. Тај тренд је све израженији из године у годину и када је реч о бруцошима који се уписују на буџет, али и самофинансирајућима.

Ово је речено у среду на седници Сената УБ, где је наведено и да је смањено интересовање за друштвено-хуманистичке науке, техничке науке и математику, а да је једино за факултете медицинске струке интересовање велико.

Декани државих факултета, као проблем истакли су јаку конкуренцију приватних универзитета који, како су оценили, не бирају средства да привуку студенте.

– Прелазак на приватне универзитете велики је проблем за Факултет за спорт и физичку културу. Ми смо због тога и на великим новчаним губицима – истакао је декан овог факултета проф. др Саша Јаковљевић и упозорио на многе сумњиве радње приватних факултета које они предузимају да би привукли студенте.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић навео је пример једне студенткиње која је са овог прешла на приватни факултет и за три месеца положила испите који се на државном полажу две године, па факултет, каже Мирковић, размишља да поднесе тужбу.

Бранислав Боричић, декан Економског факултета, навео је да се и они суочавају са истим проблемом, да студенти одлазе на приватне факултете где експресно завршавају студије. Он је указао и на проблем „прања диплома“ који подразумева да студенти који заврше приватне факултете уписују мастер и докторске студије на државним, као би накнадно стекли углед.

Као излаз из ове ситуације Миомир Деспотовић, декан Филозофског факултета, навео је увођење нових програма, али, како је рекао, ту проблем прави – превисока цена акредитације.

– Ми имамо 10 студијских програма на три нивоа и следеће године, када факултет треба да се акредитује, мораћемо да платимо 18 милиона динара. Ми те паре немамо. Ја тада нећу бити декан, али ћу саветовати да се то не плати по цену да се Филозофски факултет не акредитује – рекао је Деспотовић.

Неки декани упозорили су да појединим факултетима прети гашење уколико нешто не предузму да привуку студенте.

Ректорка БУ Иванка Поповић истакла је да су потребни буџети за промотивне активности, али и да ће држава морати да помогне неким факултетима да се акредитују, јер они немају довољно новца.

ПОНИШТЕН ДОКТОРАТ
СЕНАТ је због повреде кодекса професионалне етике приликом израде доктората изрекао јавну осуду Дејану Илићу са Факултета физичке културе и поништио му докторат. Јавна осуда изречена је и Александру Јакшићу са Правног факултета, због кршења истог кодекса, приликом писања књиге „Међународно приватно право“.

ОСУДИЛИ НАПАДЕ
Сенат УБ енергично је осудио вербалне нападе на рачун ректорке Иванке Поповић и професора Филозофског факултета Данијела Синанија и Огњена Радоњића. – Покушај њихове дисквалификације темељене на инсинуацијама везаним за њихово порекло сматрамо недопустивим и подсећамо да су такве радње кажњиве према прописима који су на снази – наводи се у закључку Сената који је једногласно усвојен.

Извор: Novosti

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian