Филмови, „Рим“ мексичког редитеља Алфонса Куарона и „Омиљена“ Грка Јоргоса Лантимоса освојили су највише номинација, по десет, за Оскара америчке Академије филмских уметности и наука.

Та два остварења су фаворити за Оскара чија ће 91. церемонија бити одржана 24. фебруара у позоришту Долби у Лос Анђелесу.

фото: danas.rs

Осам номинација је добио филм „“ са Бредлијем Купером и Лејди Гагом у главним улогама. Њих двоје су номиновани у категоријама најбољег глумца и најбоље глумице.

За Оскара у категорији најбољег филма ће се такмичити осам остварења – „Звезда је рођена“, „Црни члан ккклана“, „Црни пантер“, „Боемска рапсодија“, „Омиљена“, „Зелена књига“, „Рим“ и „Порок“.

Спајк Ли је ове године први пут номинован за Оскара за најбољу режију за остварење „БлацКкКлансман“. За Оскара у тој категорији ће се борити и Павел Павликоски „Хладни рат“, Јоргос Лантимос „Омиљена“, Алфонсо Куарон „Рим“ и Адам Мекеј „Порок“.

Овогодишња, 91. церемонија доделе Оскара биће одржана без водитеља први пут од 1989. године као и без нове категорије за најпопуларнији филм од чега је одустала Академија.

Амерички комичар Кевин Харт одустао је од улоге водитеља због реакције на његове старе хомофобичне поруке на Твитеру. Последње две године церемонију је водио комичар Џими Кимел.

Оскар се доделује у 24 категорије, међу којима за најбољи филм, режију, главног глумца и главну глумицу, најбољу споредну мушку и женску улогу, најбољи оригинални сценарио, најбољи адаптирани сценарио, најбољи страни, документарни и анимирани филм, као и за најбољу музику и специјалне ефекте.

Сама награда је позлаћена статуета направљена од британијума на црној металној основи, дугачка 13,5 инча (34 центиметара) и тешка 3,85 килограма. Приказује витеза направљеног у стилу арт декоа, како држи крсташки мач стојећи на ролни филма.

Извор: danas.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian