Универзитет у Београду потписаo je споразуме о сарадњи са два руска универзитета – Универзитетом Губкин из Москве и Универзитетом Горниј из Санкт Петербсурга.

Фото: УБ

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић каже да је реч о наставку сарадње са два руска универзитета која се односи на размену студената, професора, односно свих истраживача на универзитету.

Руски универзитети су за нас занимљиви, јер су научно изврсни. Постоје финансијска средства која би обезбедила мобилност истраживача за одлазак у Русију, али и за долазак код нас, што је веома важно за наставак успешне сарадње“, истакла је Поповић.

Интересовање младих људи за учење руског језика у последњих неколико година све је веће.

Продекан за међународну сарадњу Филолошког факултета Јулијана Вучо каже да је на основне студије на том факултету уписано 375 студената.

Интересовање је велико и другачије у односу на основне и средње школе, јер је факултет увео да руски језик могу да упишу бруцоши који претходно у средњој школи нису учили тај језик“, рекла је Вучо.

Она је појаснила да се студијски програм за руски језик изучава у оквиру катедре за славистику која је једна од најстаријих на том факултету – основана 1845. године.

Како каже, годишње имају више од 100 мобилности студената који одлазе у Русију на усавршавање, али и руских студената који долазе у Београд.

Извор: Крстарица

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian