Влада Србије донеће  коначно финансијски план тачно годину дана пре Универзитетских игара, које ће бити одржане 2020. у Београду, а због њих ће бити промењена цела школска година на факултетима у Београду.

То је један од закључака на одржаном Сенату Универзитета у Београду, где је представљено како ће изгледати измене календара обавеза академаца.

фото: Блиц

Најављене промене, пре свега, утицаће на студенте који живе у Студенском граду јер он мора бити исељен.

– Студентски град треба да се реновира за игре, јер је отварање 15. јула 2020, а можете само да замислите какав посао нас чека да би се све средило само у једној години – поручила је ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Предлог је да се и због Универзитетских игара значајно промени школска година, пре свега да се измене рокови, семестри, а постоји и могућност да се дода седми испитни рок.

– Следећа школска година је компромитована јер ће Студентски град морати да иселе због спортиста. Ми као одговорни за студенте морамо да учинимо што више како би ово лагано прошло. До 20. јуна студенти морају да изађу из дома и цела следећа година ће морати да се организује на потпуно другачији начин – навела је ректорка.

Она је истакла прецизно промене које би могле да уследе.

– Да семестри трају 13 недеља, зимски семестар да буде до краја децембра, летњи до 15. маја. Испитни рокови требало би да се заврше до 20. јуна. Треба утврдити и накнадне рокове, седми испитни рок од 15. до 20. августа. Очекивали смо да ће цео третман игара бити другачији и да ће постојати озбиљнији планови, међутим нема их још.

Министар је најавио изградњу кампуса, али остало је само годину дана до Универзијаде. Прошле године су били у Белвилу, где ће ове, стварно не знамо – истакла је ректорка Поповић.

Чланови УБ изразили су забринутост да је све мање кандидата на упису – на 15.205 места конкурисало је 18.154 кандидата.

– Врло је забрињавајуће што је све мањи број пријављених кандидата, па имамо празна места и за буџет. Мислили смо да је то само за прошлу годину, јер је и било мање рођених беба, али сада када видимо да се то наставља и ове године, искрено смо забринути – објаснио је проректор Петар Булат.

Пораст интересовања је за биомедицинске науке, где је готово два пута више кандидата од места.

Извор: Блиц

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian