Нова година дочекана је широм Србије уз ватромет и концерте на трговима, а славило се и у ресторанима, кафићима, али и код куће.

фото: Новости

Београђани су у нову годину ушли уз ватромет са Бајагом, Харисом Џиновићем, Дејаном Петровићем и Сашом Ковачевићем. Концерт је организован испред Скупштине Србије, а Београђани и гости из иностранства уживали су у музици и грејали се уз кувано вино.

фото: Новости

У Србији је тачно пре 100 година донет закон по којем се стари и нови календар изједначавају и по којем су Срби први пут 1920. годину дочекали по Грегоријанском календару.

10. јануара 1919. донет је закон о изједначавању Јулијанског и Грегоријанског календара, у доба Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, као и да до тада Срби нису користили тај календар, нити су славили Нову годину по Грегоријанском календару.

„Ми смо се увек држали старог календара и по њему је сада 7.527. година“, каже Етнолог Драгољуб Антонић и додаје да је необична била журба да се већ 10. јануара 1919. године донесе тај закон, иако је мир у Версају тек потписан 28. јуна 1919. године.

фото: Новости

У 2019. годину први су ушли становници острва Самоа и Кирибати.

Радио – телевизија Студентски град свим својим читаоцима и гледаоцима жели срећну Нову годину и свако добро!

Извор: ТАНЈУГ

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian