У Оксфорду у Великој Британији студира 25 српских студената. Они су се протеклог викенда окупили на догађају на ком су учествовали и представници српских компанија и организација, са намером да их боље умреже и олакшају им студирање.

Софија, Петра, Катарина, Исидора и Миа су део мале српске академске заједнице у Оксфорду. Студирају инжењерство, математику и право. На Оксфорд су дошле да би добиле врхунско образовање:

фото: N1

„По чему се разликује од Србије су туторијали, индивидуални часови, добијамо домаће и онда са професорима радимо“, каже студенткиња инжењерства Катарина Вукосављевић.

„Имамо секцију роботике, правимо робота за Тојоту“, каже студенткиња инжењерства Миа Мијовић.

Ипак, од неколико хиљада студената у Окфорду из Србије је њих тек 25.

Одговор на питање због чега нема више српских студената на Оксфорду налази се у чињеници да су школарине за студенте из земаља ван ЕУ два и по пута скупље, од студената који долазе из ЕУ.

Стипендија нема пуно, а занимљиво је да су од укупно три које се додељују за свет у развоју, све три отишле девојкама које су завршиле Математичку гимназију у Београду.

„Што довољно говори о томе какво је наше образовање и колико вреднују ђаке из Србије“, истиче студенткиња инжињерства Исидора Раденковић.

Ђаци из Србије се друже, имају вајбер и фејсбук групу на којима организују виђање. Слободног времена нема пуно, јер сваки колеџ нуди и ваннаставне активности. Петра је пореклом из Србије, живи у Аустралији, студира право, али игра и ватерполо.

„Имају фокус на здравство и ментално здравље студената, да имаш и неку активност ван студија, да водиш рачуна о свом менталном здрављу“, каже студенткиња права Петра Стојнић.

А да ли је у њиховом фокусу и повратак у Србију? Не баш, јер перспективу, како кажу – не виде.

„Ако постоји начин на који бих могла да допринесем, вратила бих се, али ако нема начина и ако бих морала да зажмурим на политичку и економску ситуацију у друштву, мислим да за мене то не би била опција“, сматра студенткиња инжењерства Софија Стефановић.

Опција им је зато сарадња са компанијама и организацијама из Србије које су се у Оксфорду окупиле на Дан државности, како би разговарали са студентима и сазнали њихове потребе.

„Њима је потребна подршка, не у академском смислу, јер су већ пуно успели, већ да имају коме да се обрате, да се умреже, да добију релевантне информације“, рекла је Јована Лукић из СББ фондације.

Ипак, за сада изостају релевантне информације од државе и шта држава може да им понуди. Док таква информација не стигне, све више је оних који ће напустити државу.

Извор: N1

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian