Александра Бараћ, Невена Величковић и Емилија Стојановић овогодишње су добитнице националних стипендија у оквиру међународног програма „За жене у науци“, који се у Србији додељује девети пут заредом.

Оне су награђене за изузетан научноистраживачки рад у областима микробиологије-инфектологије, генетике и експерименталне и примењене физиологије са спортском медицином, а стипендије у вредности од по 5.000 евра намењене су реализацији њихових научних истраживања која ће бити спроведена у Србији.

Програм националних стипендија „За жене у науци“ у нашој земљи спроводе Министарство просвете, у партнерству са Комисијом Републике Србије за сарадњу са Унеском и компанијом Лореал Балкан.

Горан Милашиновић, председник Комисије Републике Србије за сарадњу са Унеском, оценио је да је ова награда битна јер се додељује женама, као и да Унеско води рачуна о родној равноправности. Он је изнео податке да су од 750 милиона неписмених две трећине жене, да је од свих научника у свету свега 28 одсто женског пола, као и да само три одсто жена бира да студира факултете из области информационо-комуникационих технологија.

Програм „За жене у науци“ покренут је 1998. године са циљем да се награде и промовишу жене чија су изузетна достигнућа допринела научном напретку у целом свету. До сада је награђено више од три хиљаде научница из 117 земаља широм света.

Међу њима су младе жене које су тек закорачиле у свет науке, али и научнице које су добиле заслужено признање на врхунцу своје каријере. Три добитнице награда „За жене у науци“ су након овог признања добиле и Нобелову награду, речено је на јучерашњој свечаности.

Завршетком деветог циклуса програма у Србији, уједно је отворен и нови конкурс за пријаву за националне стипендије „За жене у науци“ за 2020. годину.

Конкурс је намењен младим научницама у Србији, до 35 година старости, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука.

Извор: danas.rs

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian