Како би помогли старим дементним људима, али и онима који се о њима старају, шесторица студената нишког Електронског факултета, дошли су на идеју да развију систем „Таке царе“. У питању је „паметна кутија за лекове“, која води рачуна о томе када тачно, колико и које лекове би требало да попије особа, шаље звучне и визуелне сигнале, а све се прати уз помоћ мобилне апликације.

„Идеја је била да развијемо један систем који ће помоћи старим и дементним особама и назвали смо га „Таке царе“. Међутим, он помаже и старатељима“, рекао је Марко Илић, један од чланова тима „Таке царе“.

„Паметна кутија за лекове“ још увек је у „пилот“ фази и шесторица младих момака, чија је мисија да помогну старијима, раде увелико на свим детаљима.

„У питању је, за сада, прва кутија. Она би имала 7, 8 преграда у којима се ставе лекови, у свакој прегради би ишла доза за недељу дана. Након тога, уз помоћ апликације на телефону, одреди се која преграда, колику дозу лекова и у које време избацује. Биће ту и бочица у коју ће испадати лекови и све ће бити, да тако кажем, на изволте, да особа случајно не погреши и не прекорачи дозу. Кутија ће сигнализирати и светлосним и звучним сигналима, дешава се да старије особе слабије виде или чују, да треба да се попије лек. Када се узме лек, апликација на телефону сигнализира да је лек попијен“, прича Марко Илић.

Када буду завршили са развојем „паметне кутије“, кажу да имају у плану да развију и „паметне наруквице“.

„Паметна наруквица ће имати три функције. Прво, била би повезана са паметном кутијом и сигнализирала када лек треба да се попије. Друго што смо замислили је ГПС праћење, јер се често деси да се дементне особе изгубе када изађу негде. Трећа ствар јесте да може да прати виталне функције, као што је пулс на пример. Све ће то моћи да се прати, такође, помоћу апликације“, истиче Марко.

Поред свега тога, додају чланови тима „Таке царе“, у плану имају да развију и систем „паметних утичница“, које би контролисале уређаје у кући.

„У суштини првобитно је цела идеја настала од тога, читали смо неколико чланака, где су стари људи заборавили да искључе шпорет, пеглу, неки лако запаљиви уређај. Дошли смо на идеју да направимо паметну утичницу, уз помоћ које ће моћи, преко апликације, да се контролише уређај који је у њу прикључен“, каже Војислав Димитријевић, један од чланова тима „Таке царе“.

Да би „паметна кутија“ обухватала све потребе корисника, кажу Марко и Војислав, тренутно раде истраживање где ће увидети да ли и шта треба додати како би што боље користила старим особама и њиховим старатељима. Они уједно позивају и све заинтересоване да учествују у истраживању и попуне анкету.
Након тога, додају, кренуће да развијају даље своје идеје како би дошли до „паметне куће“.

„Није нам идеја да паметна кућа буде луксуз, као што многи то данас имају, већ да има тај социјални део. Да све што направимо буде од стварне помоћи некоме“, истакао је Марко Илић.

Идеја о „паметној кутији“ ушла је у првих 10 најбољих идеја на SIA (Social Impact Award) такмичењу, на коме учествује екипа нишких студената Електронике „Таке царе“.

„Суштина такмичења је подршка младим талентима и њиховим идејама које ће допринети друштву. У финале улази десет најбољих идеја. Након тога следи процес „инкубације“ у току кога се ради на развоју бизнис идеје, добијамо менторе, који су међу најуспешнијима у својим областима. Поента је да се на крају изаберу три најбоље идеје које добијају новчану награду за подстрек и као ветар у леђа да се покрене даљи развој и допринос друштву“, истиче Војислав Димитријевић.

Један од критеријума који ће одредити најбоље три идеје је и гласање. Чланови тима „Таке царе“ истичу да сви они којима се допада њихова идеја, могу гласати на сајту Social Impact Award.

Извор: Инфостуд

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian