H-Bridges тим студената са Електротехничког факултета у Београду пласирао се у полуфинале међународног студентског такмичења у области иновативних и енергетски ефикасних решења International Future Energy Challenge. Овогодишња тема је електрични погон за бицикл.

фото: H-Bridges /Facebook

Према условима такмичења, неопходна финансијска средства чланови тима морају да обезбеде самостално, без већег учешћа матичног Факултета. Средства су потребна како би се обезбедила софистицирана опрема за развој уређаја и за трошкове путовања на полуфинале такмичења. Оно се ове године одржава од 17. до 21. марта 2019. у Лос Анђелесу у оквиру једне од највећих светских конференција APEC 2019.

Како би отпутовали у Сједињене Америчке Државе, студентима су неопходна средства заинтересованих компанија и појединаца. Уколико желите да подржите српску науку и пројекат развијања електропогона за двоточкаше на којем радиH-Bridges, обратите се ментору екипе Александру Милићу на број телефона +381 (0)65 614 41 16 или пошаљите мејл на h-bridges@student.etf.bg.ac.rs.

H-Bridges својим члановима пружа могућност за стручним и професионалним усавршавањем које проширује традиционално универзитетско образовање. Кроз једногодишње мултидисциплинарне пројекте и тимски рад, студенти имају прилику да раде на атрактивним темама садашњице, које ће у будућности бити још атрактивније: електрична возила, обновљиви извори енергије, ефикасно и паметно коришћење електричне енергије…

Тим сваке године окупља студенте са одсека за Енергетику, Сигнале и системе, Електронику, Телекомуникације и Информационе технологије и ради на развоју уређаја енергетске електронике који испуњава високе захтеве прописане од стране организатора ИФЕЦ такмичења. H-Bridges с се састоји из више мањих тимова: тима за хардвер, тима за софтвер, тима за симулације, тима за ПЦБ дизајн, тима за маркетинг и тима за скупљање средстава. Њихови ментори су проф. др Слободан Вукосавић и асистент Александар Милић.

Студенти тренутно раде на развоју драјва за електрични бицикл као задатак новог такмичења. Развијена технологија треба да буде веома поуздана, компактна и да испуњава различите норме из аспекта ефикасног коришћења енергије. Приоритети будућих електротехничара, у оквиру овог пројекта, су паметно складиштење електричне енергије и безбедност приликом коришћења уређаја. Битан захтев за ову годину је ограничење температуре кућишта јер бицикл треба да користе људи и деца свих узраста. На крају такмичења развијени уређај ће бити тестиран у различитим лабораторијским и реалним условима.

Овогодишње финале се организује у граду Медисон у америчкој савезној држави Висконсин.

Својом донацијом можете да допринесете да се идеја успешних београдских студената „пробије“ на светско тржиште електромобила, али и да се њихов мото „Уштедимо гвожђе и бакар паметном употребом силицијума и софтвера!“ спроведе у дело.

Извор: Енергетски портал

Banner Content
Tags: , , , ,

1 Comment

Laza 20. јануара 2019. at 09:56

Da se srpska bicikla vozi preko bare!
Idemo do finala! 😀

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian