Дванаест студената новосадског Факултета техничких наука, подељених у три тима, надметаће се у финалу европског такмичења у роботици „ЕУРОБОТ“ у Француској, у конкуренцији више од 1.500 роботичара из 60 земаља.

Студенти четврте године који чине тимове „PMG robotics“, „Мемристор“ и „Probotech“ пласирали су се на ово престижно такмичење као победници националног надметања.

фото: Еуробот СРБ

Тема овогодишњег такмичења је „Atom factory“, у част великом хемичару Дмитрију Мендељејеву, који је пре 150 година направио класификацију хемијских елемената каква се и данас користи.

Како за „Блиц“ објашњава члан тима „PMG robotics“ Желимир Тришић, током такмичења роботи имају задатак да на терену изведу акције које симболично представљају експеримент, класификују и мере атоме и многе друге ствари.

– Током мечева роботи су били потпуно аутономни и у енергетском и у управљачком смислу, што значи да су после старта сами обављали задатке и решавали настале ситуације. Имали смо два робота на терену које смо програмирали да потпуно аутономно разврставају атоме по боји и тежини и слажу их на за то предвиђена места, а имали смо и једног малог робота који је имао задатак да се потпуно аутономно са пода попне на терен у склопу посебног задатка „funy action“ – каже наш саговорник.

Према његовим речима, креирање робота је озбиљан и сложен задатак у који студенти улажу велике напоре да би приказали знање и креативност.

– Наш тим чини 12 чланова и сви смо студенти четврте године смера Мехатроника, роботика и аутоматизација. Ове роботе правили смо осам месеци. Био је то за нас велики изазов који нам је причинио и пуно задовољства. Свакако најпростији део јесте склапање робота, а најзахтевнији су процеси њиховог моделирања и програмирања. Сада те роботе можемо прилагодити новим изазовима, што и планирамо да урадимо пред такмичење у Француској – прича Желимир. Каже и да на такмичење крећу с пуно ентузијазма у жељи да поправе прошлогодишњи резултат када су били четврти.

– Прошле године смо након националног такмичења имали свега петнаестак дана за припреме за европско првенство, а сада имамо скоро месец дана, па се надамо да ћемо се што боље припремити за нове изазове. Такође, прошле године смо до Француске путовали два дана аутобусом, што је било веома напорно. Ни сада као ни тада немамо довољно средстава за то путовање, али се сналазимо некако. Део новца за учешће на такмичењу обезбедио је факултет, а остатак сами финансирамо, тако да штедимо на све могуће начине. Паре за авион немамо, па нас опет изгледа очекује два дана неспавања пред такмичење током пута аутобусом до Француске, али не жалимо се. Издржаћемо и надамо се да ћемо побољшати прошлогодишњи резултат – прича нам Желимир.

Такмичење „ЕУРОБОТ“ ове године окупиће преко 60 екипа најбољих роботичара из Европе, али су организатори прошле године дозволили и екипама из Алжира, Канаде и Тајвана да учествују у тој престижној манифестацији која стиче све већу популарност широм света. Студенти из Србије сваке године били су у самом врху тог такмичења и увек су остваривали запажене резултате.

Извор: Блиц

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian