У београдским студентским домовима у току је усељење старијих студената. Студент који се не усели до петка, 7. децембра до 14 часова губи право на смештај за школску 2018/2019. годину.

Студентски центар Београд

На конкурс за смештај у студентским домовима, јавило се 3.035 мушкараца и традиционално већи број девојака – 5.132. Кључеве соба добиће их нешто мање јер је за академце старијих генерација опредељено укупно 8.200 места. Они који се нису уклопили у овај број, односно остали су испод црте, још не треба да очајавају. За њих постоји и друга расподела. Када усељење буде завршено, академцима који нису имали среће у првом кругу даће се неусељене собе које су додељене факултетима.

А колико ће се соба појавити на расподелама на факултетима зависи од броја академаца који су конкурисали па ће се тако у домове уселити највише медицинара, правника, филолога… Најмање места иде најмањим образовним установама – високим школама и уметничким факултетима.

– Студентима Пољопривредног факултета на расподели не дајемо Кошутњак, односно приликом доделе соба гледамо да водимо рачуна да дом и факултет буду близу. Уз то поштујемо и жеље студената. Они су имали право да резервишу собе у којима су до сада становали, а ми им омогућавамо да се баш ти кревети појаве на расподели на њиховим факултетима – објашњава Драган Дондур, шеф службе за расподелу студентских места Студентског центра Београда.

Али, то што ће се соба неког академца појавити на расподели у матичној образовној установи не значи аутоматски да ће он у њој и остати. На неким факултетима резервације се поштују, односно боље рангирани студенти избегавају да „скидају” собе слабије пласираних колега, док се у другим високошколским установама држе оне старе „није коме је намењено, него коме је суђено”, па нико и не мари за претходне станаре.

Студенти старијих генерација ове године живеће комфорније јер се, како подсећа Дондур, за њих током лета реновирао простор у домовима. Сређени су четврти и пети спрат „4. априла”, бројне собе у „Студентском граду”, а „Пенезић” је добио нову фасаду.

 

Извор: Политика

 

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian