Сви који су се питали како је у тактичком смислу изгледала битка на Косову, како је Карађорђе победио многобројније Турке на Мишару и како је Стеван Синђелић на Чегру одлучио да пуца у магацин барута и изазове разорну експлозију у којој је изгубио живот, то могу да сазнају из кратких документарних филмова које прави млади четверац предвођен Стефаном Петровићем и Филипом Петровићем.

фото: Wikimedia/Afanasij Scheloumoff

Прикази неких од највећих српских битака наводе на помисао да иза њих стоје искусни историчари или војни стратези. Али, не. Аутори ових кратких филмова су Стефан (22) године и студент је Инжењерства и заштите животне средине, а Филип је три године млађи и студира Рачунарство и електротехнику.

Њих двојица одлучили су да свим љубитељима историје ближе представе неке од највећих српских битака чији прикази могу да се виде на јутјуб каналу „Српске битке“.

А како је двојици инжењера пало на памет да се баве овим темама?

– Српска кинематографија је у веома лошем стању, нарочито што се тиче документарних филмова. Филмови са сличним садржајем  готово су негледљиви и веома стари, што је оставаило простор за нас. Инспирисани разним страним јутјуб каналима попут BazBattles, Kings and Generals и HistoryMarche  одважили смо се на овај подухват. А зашто битке? Па битке су те које одлучују судбине народа, оне су те које одређују да ли ће будућност бити проведена у ропству, слободи, миру – кажу њих двојица.

За прављење једног филма од десетак минута потребно им је око две недеље, али дужина рада умногоме зависи и од захтевности документарца.

– За сада нам је најзахтевнија битка сигурно била „Битка код Велбужда 1330“. Она је и даље у фази обраде и ускоро се може очекивати на нашем јутјуб каналу – прича Стефан.

Млади двојац пријатно је изненађен знањем наших људи о биткама о којима снимају филмове.

– Могу вам рећи да многи наши пратиоци имају завидно знање из историје, чак многи износе аргументе и увиђају грешке које направимо, наравно нисмо ни ми савршени, ипак смо ми само аматери који из чисте љубави према учитељици живота раде ово – причају они.

Одушевљени овим пројектим, многи им предлажу бројне битке које би могли да обраде.

– Српска историја је готово неисцрпан извор. Готово је немогуће избројати сваку битку коју је водио српски народ. Нарочито у средњем веку, који је препун ратовања а са мало писаних историјских извора, тако да сигурно постоје битке о којима није ништа ни забележено. Нажалост, нисмо у могућности да покријемо све, али се надамо се да ћемо у будућности покрити што више занимљивих догађаја – кажу Стефан и Филип.

Како одмичу са овим пројектом, то добијају све више идеја, а и начин прављења битака све више усавршавају.

– Неке од идеја у овом тренутку нису изводљиве. Размишљали смо о новом формату који би био веома занимљив и приказивао би праву слику одређених историјских личности, историјских околности и тренутака. Не бих превише да износимо јер је то још далеко од реалности – причају.

За сада им је план да људима дају што комплетнију слику историје Балкана.

– Како канал буде растао концентрисаћемо се и на историје других балканских народа, јер је, наравно, немогуће разумети историју Србије без разумевања историје других земаља са ових простора – кажу аутори ових филмова.

 

Извор: Телеграф

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian