У четрнаест студентских домова у Београду смештено је око 12 000 студената Универзитета у Београду. 60% академаца од укупног броја станује у собама I категорије.
Сви домови су опремљени намештајем и опремом у складу са студентским стандардима. Свака студентска соба поседује кревет, радни сто, столице, лампе, плакаре и полице.
У неким домовима свака соба има купатило, док је у некимдомовима купатило спратно. Студентима је доступна и директна телефонска линија, кабловска телевизија и прикључак за интернет.
Студентима су на располагању читаонице, спортске сале, теретане, клубови, продавнице, терени, портирнице, благајне, магацини, перионице веша,ТВ сале, инфокиосци.
У сваком дому обезбеђење је присутно 24 сата и сви домови покривени су видео надзором.
Мрежу студентских домова чине: „4. Април“, „Карабурма“, „ Краљ Александар I“, „ Патрис Лумумба“, „Слободан Пенезић“, „ Рифат Бурџевић“, „Вера Благојевић I и II”, „Кошутњак“, „Мика Митровић“, „Студентски град“ (Дом I, Дом II, Дом III, Дом IV) и „Жарко Мариновић“.
Овако су некада изгледали домови…

фото: Студентски центар Београд

ртвсг, studentski domovi, rtvsg

фото: Студентски центар Београд

ртвсг, studentski domovi, rtvsg

фото: Студентски центар Београд

ртвсг, studentski domovi, rtvsg

фото: Студентски центар Београд

ИСТОРИЈАТ:
Потреба за смештајем и исхраном студената у Београду јавила се још 1841. година, када је Лицеј (високошколска установа) пресељена из Крагујевца у Београд.
Први студентски дом ,“КраљАлександар I“ ипак је отворен доста касније, 1928. године. Пре Другог светског рата изграђен је и дом за студенткиње „Краљица Марија“, данас „Вера Благојевић I“.
У Београду је двадесетих година основан дом „Осман Ђикић“ који се налазио у Далматинској улици. Данас је то „Вера Благојевић II“.
По завршетку рата, изграђени су „Рифат“, „Студењак“, „Мика“, „Патрис“, „Кошутњак“, „Пенезић“, „4. април“ и „Карабурма“.
Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian