Студенти Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, освојили су друго место на интернационалном такмичењу за ИТ студенте „Devogame“.

Тим ФТН-а „SMS“ друго место је освојио са пројектом „Систем за спречавање поплава“, на тему превенције и смањења последица поплава уз помоћ АИ технологије.

Циљеви њиховог пројекта су садња дрвећа, едуковање друштва и подизање свести људи о ризицима од поплава, наводи се у опису идеја ових младих научника.

„Уз помоћ технологије система ‘DroneSeed’ биће засађено што више дрвећа, при чему ће приоритет имати подручја која најчешће трпе поплаве. Технологија ‘DroneSeed’ користи дронове који превозе посуде са семеном и ђубривом. Дронови детектују најбољи терен на којем се посуде могу избацити“, кажу студенти за свој пројекат.

Они су освојили тродневно путовање са учешћем на скупу „Viva Tech“ у Паризу или ISE у Амстердаму.

На овом такмичењу је учествовало чак 1.245 учесника из шест земаља Европе и Блиског истока, а прво место је однела екипа „405 Found“ из Португала за мобилну апликацију која врши проверу чињеница у реалном времену и тако се бори против дезинформација на интернету.

Извор: 021.rs

Banner Content
Tags: , , , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian