Студенти су се претходних дана забринули за своја места у студентским домовима због Европских универзитетских игара које ће се овог лета одржати у српској престоници. Академцима који живе у дому Студентски град на Новом Београду најављено је да морају да се иселе до 20. јуна како би уступили места учесницима ове европске Универзијаде.

Повратак у собе свим студентима биће омогућен већ од 1. августа, најављују из СЦ „Београд“. Корисници домова задржаће своја места, а у том периоду биће ослобођени и плаћања станарине, чиме ће избећи рецепцијске цене које се по правилу уводе од 5. јула.

Такође, време током којег студенти неће боравити у собама, а пре самог почетка манифестације, биће искоришћено за већ планирано уређење смештајних капацитета. По повратку у собе станаре Студентског града дочекаће знатно бољи услови: све собе биће опремљене клима уређајима, бежичним интернетом, новим намештајем и реновираним купатилима, што је значајно и за студенте будућих генерација.

У истом циљу, постигнут је и договор са ресорним Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Универзитетом у Београду који ће прилагодити термине испитних рокова, а студентима чије обавезе на факултету не буду усклађене с планираном организацијом Универзијаде биће понуђен смештај у осталим домовима Установе Студентски центар „Београд“.

– Студенти који су конкурисали за место у дому благовремено су информисани о планираним привременим исељењима у Студентском граду, путем обавештења која су пратила конкурс. Независно од Универзијаде, током лета повећан је број студената који не бораве у домовима, док сваке године у летњем периоду Установа СЦ „Београд“ одређује студентски дом Студентски град – Дом И, за домаћина међународне размене студената и туристичке рецепције, са чиме су, такође, корисници домова упознати приликом расписивања конкурса – навели су представници СЦ „Београд“.

Пете Европске универзитетске игре одржаће се у периоду од 12. до 25. јула, а овај велики друштвени догађај од посебног је културног, спортског и едукативног значаја за државу и град Београд. На манифестацији ће учествовати око 6.000 студената спортиста са 500 универзитета из 40 земаља Европе, а предвиђа се да ће престоницу Србије посетити око 10.000 људи из иностранства.

Због свега тога, одлуком Владе Републике Србије, ЕУГ 2020 проглашен је пројектом од националног значаја, чији је циљ повезивање младих људи, приближавање различитих култура и обичаја, промоција здравих навика и ферплеја, као и представљање културних, спортских и туристичких потенцијала Републике Србије и Београда.

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian