Студенткиње Анимације у инжењерству Факултета техничких наука  у Новом Саду осмислиле су апликацију SignVOICE, која преводи говор у знаковни језик са циљем да учине лакшим свакодневни живот људи са оштећеним слухом, и тако освојиле треће место у финалу међународног такмичења компаније Devoteam у Паризу.

фото: Факултет техничких наука

Такмичење је организовано за студенте из земаља у којима се налазе представништва ове компаније: Француска, Немачка, Холандија, Србија и Луксембург, саопштио је ФТН.

Оно што је иновативно у овој идеји јесте да би ову апликацију могли да користе ТВ провајдери, тако да људи оштећеног слуха могу да укључе опцију SignVOICE и једноставно прате било који садржај на телевизији. Осим тога, постојала би и могућност коришћења SignVOICE-а на рачунарима и таблетима у сврху гледања филмова, серија и емисија, и на паметним мобилним телефонима за праћење радио емисија и вести, као и за комуникацију са другим људима.

Тамара Делић, једна од чланова тима, наводи да су на идеју дошле јер особе оштећеног слуха имају прилику да прате телевизијски садржај само уколико постоји превод, или у ретким ситуацијама, када је у углу телевизора особа која показује знаковним језиком оно што актери говоре, а последња опција им је да читају са усана, а често ништа од овога није доступно.

Њихова идеја била је представљена четворочланом стручном жирију који су чинили представници компаније Devoteam, представник компаније RedHat која учествује у организацији такмичења и особа која се бави помагалима за особе са инвалидитетом и освојила је треће место.

 

Извор: ТАНЈУГ

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian