Ораторске вештине и бритке језике укрстило је у недељу 11 студената Правног факултета на 25. светосавском такмичењу у беседништву. Најбоља говорница и апсолутна победница је Бојана Петровић, студенткиња четврте године, која је по мишљењу стручног жирија, али и публике, заслужила ово ласкаво признање. Она је говорила на слободну тему „Сто пута изговорена лаж постаје истина“. Победник на задату тему је Никола Масал.

фото: Правни факултет

У чувеној „петици“, амфитеатру Правног факултета, најхрабрији говорници одважили су се да пред својим колегама, професорима и еминентним стручним жиријем претресу многобројне актуелне теме. Половина њих одлучила је да говори на задате теме „Ово је права власт, не хтети владати, мада би могао“ и „Да би се признала туђа вредност, треба имати своју“. Остатак учесника инспирацију на слободну тему потражио је у горућим питањима данашњице. Један учесник одважио се да импровизује а сат времена пре почетка такмичења добио је понуђене теме: „Човек и његов најбољи пријатељ“, „Спортски гладијатори нашег времена“ и „Запажен сам, дакле јесам“.

– За све ове године колико се одржава ово такмичење, научили смо да су људи жељни лепе и оштре речи – рекао је др Сима Аврамовић, редовни професор Правног факултета. – Оно што је најважније успели смо да научимо наше студенте да слободно кажу шта мисле и да не морају да брину о томе како ће то са друге стране да буде прихваћено. Само једне године такмичење није одржано, јер су студенти одбили да им декан прочита и одобри беседе.

На ироничан начин поједини студнети дотакли су се критике старих на рачун данашње омладине, комшијских и породичних односа, прича о небеском народу. Једна студенткиња својом беседом о Алцхајмеровој болести, бризи о старима и домовима за старе изазвала је врло емотивну реакцију публике и громогласан аплауз. Млади говорници кроз своје беседе провукли су свеприсутне друштвене мреже, опседнутост младих виртуелним светом. Нису заобишли ни политичаре, патриоте.

У категорији  „награда публике“ друго место припало је Николи Масалу, а треће Петру Колашинцу. „Најправничкија тема“ је била говорнице Љубице Павловић. Беседнике су оцењивали др Љиљана Мркић Поповић, редовна професорка ФДУ, Ратомир Рале Дамјановић, књижевник, Иван Бекјарев, драмски уметник, др Зоран Мирковић, декан Правног факултета, и др Сима Аврамовић, редовни професор Правног факултета.

фото: Новости

Бојана Петровић биће гост емисије „Актуелно“ у петак у 20.15 часова.

Извор: Новости

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian