„Будимо господа великог срца“, порука је првог хуманитарног Студентског бала који је одржан у Нишу у Официрском дому. Новац који који су студенти прикупили намењен је Удружењу родитеља деце оболеле од рака „Нурдор“.

фото: Нишке вести

Први студентски хуманитарни бал у Нишу организовали су Студентски парламент Економског факултета, Студентска асоцијација „Нова“ као и Студентски парламент нишког Универзитета уз подршку осталих факултета и то у сусрет Светског дана деце оболеле од рака. Био је то јединствен догађај који се први пут одржао у Нишу, али су сви уверени да ће ова манифестација постати традиционална. Бал је отворио председник Градске општине Црвени Крст, професор др Мирослав Милутиновић.

„Сигуран сам да ће овај први хуманитарни Студентски бал обележити 2019. годину, али и да ће трајати годинама и годинама, све док постоји реч „студенти“, казао је професор др Мирослав Милутиновић. „Посебно ме је обрадовало то што су студенти препознали значај речи хуманост и што су одлучили да новац дају НУРДОР-у. Њихов ентузијазам и воља да помогну другима је покренула и нас у општини Црвени Крст тако је и сама општина уплатила НУРДОР-у 50.000 динара за почетак. И даље смо ту да подржимо ове младе људе, за које често кажемо да су млади будућност наше земље, а они на овај начин то и доказују“, закључио је професор др Мирослав Милутиновић.

Препуна сала Официрског дома је доказ да студенти могу да покрену свет и промене га. Један од начина су изабрали оног тренутка када су ушли у салу Официрског дома.

„Ово је наш први хуманитарни Студентски бал, а новац који прикупимо наменили смо Удружењу НУРДОР“, каже Анђела Јовановић из Студентске асоцијације „Нова“. „Надамо се да ће вече бити успешно и да ће овај бал постати традиција. Јако нас је обрадовало и то што смо наишли на разумевање великог броја фирми у Нишу које су понудиле помоћ за организовање бала. Посебну захвалност дугујемо Студентском центру и Студентском културном центру Ниш, али и свима који су допринели да се овај бал одржи“.

Анђела додаје да је од посебног значаја то шро су млади на овај начин показали жељу и вољу да врате праве вредности, а то је пре свега хуманост и жеља да се безрезервно помогне онима којима је помоћ најпотребнија, али и да се обнови традиција грађанског друштва одржавања балова.

„Студенти су на неки начин, као будући интелектуалци у друштву, и позвани да „оживе“ оно највредније што друштво има и да код младих пробуде свест о даривању“, каже Анђела. „Уосталом, у последње време је све више хуманитарних акција које организују млади, а ту су свакако и студенти, што је само показатељ да се налазимо на добром путу“.

Како би им показали да нису усамљени у својој хуманости, студентима су се прудружили и професори нишких факултета.

Уз одабрану музику, у свечаним тоалетама сала Официрског дома је поново засијала у пуном сјају из времена када су се у њој одржавали Официрски балови. Уз звуке класичне музике или популарних мелодија салом су залепршале свечане хаљине студенткиња које су пратила свечана одела њихових колега.

„Ово је први пут да су студенти организовали бал и тако мало изашли из оквира и да се уради мало елегантније. Позиву се одазвао велики број студената, али нам је посебно драго да су нам се прикључили и професори. Добили смо подршку града Ниша и општине Црвени Крст која је препознала значај оваквих манифестација“, каже Кристина Петровић, потпредседник Студентског парламента Економског факултета Универзитета у Нишу.

Она додаје да су млади данас окренути другој врсти музике и другачијим вредностима, али је ово прилика да се врате правим вредностима и да, између осталог, сачувају грађанску традицију организовања балова од заборава, али и да истовремено пробуде код себе и својих колега свест о томе колико је хуманост важна.

„Од младих људи зависи колико ћемо сачувати своје обичаје и традицију, али и колико ћемо тога пренети новим генерацијама“, додаје Кристина. „Надам се да је ово само један корак ка много већим циљевима“.

Бал су отвориле девојчице из Руског балетског студија који ради при Студентском културном центру у Нишу и све су оставиле без даха, али је то био добар увод у балску атмосферу. За лепо целовечерње расположење задужен је био и “Blackberries”  бенд.

Извор: Нишке вести

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian