Фестивал новог филма и видеа Alternative филм/видео биће одржан од 12. до 16. децембра у Дому културе „Студентски град“ на Новом Београду.

фото: ДКСГ

Тема овогодишњих Алтернатива је КОЛЕКТИВизам, а прати је богат петодневни програм. Биће приказано преко 70 алтернативних филмова и видео-радова из више од 30 земаља – иновативних, експерименталних, истраживачких, авангардних, личних, политичких… Готово педесет гостију, међу којима су нека од најзначајнијих имена експерименталног филма данас, потврдило је долазак на фестивал.

На програму су и две мултимедијалне изложбе, радионица виртуелног филма и важан едукативни сегмент. Алтернативе Филм/Видео Истраживачки форум и два округла стола традиционална су места на којима филмски аутори, теоретичари, историчари, архивисти и кустоси разговарају и дебатују, а ове године бавиће се темом филмских колектива, кино-клубова, колективног ауторства и колективизма као уметничке теме.

Уметнички дуо Доплгенгер (Бошко Простран и Исидора Илић) одговоран је за тематску концепцију и одабир филмова за међународни такмичарски програм, а Грег Де Кјур селектор је регионалног програма Југ-југоисток.

Чланови жирија су британски филмски редитељ Скот Барли, Гералд Вебер, кустос из Аустрије, и Гордана Николић, кустоскиња Музеја савремене уметности Војводине.

Жири фестивала одабраће филмове за Листу значајних остварења, а њихови аутори имаће прилику да добију резиденцијални боравак у Академском филмском центру Дома културе „Студентски град“ наредне године.

Улаз је слободан. Програм фестивала доступан је на www.dksg.rs

Извор: www.dksg.rs

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian