Од 28. маја до 1. јуна 2019. у Комбанк дворани биће одржан Фестивал француског филма на ком ће бити приказана најактуелнија дела француске кинематографије.

фото: Дан у Београду

Домаћа публика биће у прилици да види селекцију од петнаест изванредних француских филмова, међу којима ће бити и део ексклузивних остварења с овогодишњег филмског фестивала у Кану.

Организатори манифестације су Амбасада Француске, Француски Институт у Србији и MCF MegaCom Филм.

Гост Фестивала биће француски редитељ Ерик Лавен чији ће филм „Без филтера“ (Chamboultout/ No filter) отворити ову културно-филмску манифестацију у престоници.

Домаћа публика имаће прилике да види и два филма која ће бити приказана на овогодишњем Међународном филмском фестивалу у Кану, а то су „Лака девојка“ (Une Fille Facile/An Easy Girl) редитељке Ребеке Злотовски и филм „Сибил“ (Sibyl) редитељке Жистин Триет који ће затворити овај филмски догађај 1. јуна од 19.30.

Међу осталим филмовима наћи ће се „Јаово путовање“ (Yao) редитеља Филипа Годоа, „Казанова, последња љубав“ (Casanova, Last Love) редитеља Беноа Жакоа, „Осећам се добро“ (I Feel Good) редитеља Беноа Делепина и Густава Кервена, „15 минута рата“ (L’intervention/15 Minutes Of War) редитеља Фреда Гривоа.

Куриозитет фестивала биће и ретроспектива филмова недавно преминуле француске уметнице Ањес Варде, зачетнице једног од најутицајних покрета кинематографије прошлог вела познатог као Нови талас.

Ова истакнута редитељка била је гошћа београдског ФЕСТ-а 1971, а њени кратки докментарац „Црни пантери“ и филм „Лавовска љубав„, у којем глумци играју сами себе приказани су у оквиру програма „Конфронтације“ који је осмислио српски редитељ и сценариста Душан Макавејев.

Ова два филма биће приказана на новооснованом Фестивалу француског филма, а међу издвојеним делима Ањес Варде посетиоци ће моћи ће погледају и њен последњи документарни филм „Varda By Agnes„, који до сада није приказиван код нас, а своју премијеру је имао на Берлиналу ове године.

Непредвидив документарац фасцинантног приповедача, овај филм Ањес Варде баца светло на њен необичан опус и исуство као редитеља кроз фотографије и исечке из њених филмова, приказујући увид у оно што је она називала цинéцритуре.

Улазнице за Фестивал француског филма могу се купити на благајни Комбанк дворане. Цене улазница су 400 динара по пројекцији у оквиру главног програма, а за филмове Ањес Варде цена ће бити симболичних 100 динара.

Извор: Дан у Београду

 

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian