Данас је Предраг Перуничић, секретар за спорт у Министарству омладине и спорта одржао јавни час на тему „Стратегија развоја спорта у Републици Србији” у Високој спортској и здравственој школи, за студенте, будуће струковне тренере, физиотерапеуте, медицинске техничаре и менаџере у спорту.

Госта је представио проф.др Бранко Бошковић, директор школе и истакао значај оваквог излагања за студенте који су се определили да своје каријере отпочну у области спорта.

Перуничић је представио четири главна циља стратегије Србије у области спорта за наредних десет година, а то су: школски и универзитетски спорт, спортска инфраструктура, рекреативни спорт и врхунски спорт.

„Циљ нам је да свако дете у Србији има редовне часове физичког васпитања, да постоје међушколска такмичења и да реализујемо бројне ваннаставне активности у виду програма: „Спорт у школи“, „Здраво растемо“, „Лајк за наш плес“ и „Ђак репортер“, објаснио је Перуничић и додао да се тренутно 175.000 деце налази у школском систему спорта.

Указао је и на неке од резултата истраживања која показују да се пад ангажовања деце у спортским активностима дешава између четвртог и петог разреда, када мање талентована деца не успевају да пређу у такмичарске селекције и указао је на податак да се у средњој школи деца упола мање баве спортом него у основној школи и да се због тога стратегија бави програмима који ће ангажовати те поменуте узрасте.

Такође наводи да би универзитетски спорт требало да осим седам државних укључи и бројне приватне универзитете.

Истакао је да је спортска инфраструктура изузетно важна и да је реконструисано 500 објеката у Србији где да су постављени бројни кошеви, голови и други реквизити.

Трећи циљ стратегије обухвата рекреативни спорт који ће имати тежак задатак пред собом, са обзиром на резултате истраживања који показују да се више од 60 одсто људи у Србији не рекреира ни сат времена недељно.

Четврти циљ стратегије је врхунски спорт где секретар за спорт истиче да је у последњих пар година освојено више медаља него петнаест година уназад, али да је најбитније одредити шта даље.

„Потребно је шест месеци напорног рада да бисмо видели у ком правцу ће ићи спорт у Србији даље. Стратегију за наредних десет година морају да прате акциони планови који ће се мењати на три године, јер је спорт жива ствар. Волим да причам о проблемима јер то онда значи да ћемо их и решавати. Моју дугогодишњу каријеру спортског радника прате неки константни проблеми као што је финансирање спорта у локалним самоуправама и то ћемо настојати да решимо. Велики су финансијски изазови пред нама, као што је рецимо бесплатан преглед за свако дете од шест до 14 година али треба веровати у спорт као једну од најмоћнијих сфера друштва у прилог чему иде и чињеница да је у 70 одсто земаља већи прилив у БДП од спорта него од пољопривреде“, изјавио је Перуничић и посебан део свог излагања посветио је и значају едукације у области спорта од најранијих узраста где су тренери често кључни узори у васпитању деце, до специјалиста, стручњака за одређене спортове и медицинска поља јер без тога Србија неће моћи да иде у корак са светом и да настави да остварује врхунске резултате.

Извор: Курир

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian