У студентске домове у Београду после двомесечне паузе вратило се око 1.500 студената, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Министар Шарчевић је рекао да је број мањи од очекиваног и да неће бити гужви на факултетима.

За студенте из централне Србије који студирају на Универзитету у Приштини, са привременим седиштем у Kосовској Митровици, уколико се ускоро не отворе административни прелази, Шарчевић је казао да постоји „резервна варијанта“ и за њих ће бити организовани испити у истуреним одељењима у Kраљеву и Врању.

„Испити морају да се обаве у седишту високошколске установе, а Универзитет у Приштини има истурена одељења у Kраљеву и Врању где могу да се организују испити за све студенте из централне Србије који студирају на том универзитету“, рекао је Шарчевић у Научно-технолошком парку, који је обишао са премијерком Аном Брнабић.

Министар је подсетио да је на приштинском Универзитету са седиштем у Kосовској Митровици ангажован одређен број професора из централне Србије, а да ће професори Медицинског факултета моћи да улазе на KиМ у складу са међународним повељама.

„Анализиримо и број доцената и асистената који ће моћи да преузму професорску улогу на факултетима Универзитета у Приштини. Ово је резервна варијанта ако се не отворе прелази и не дозволи кретање студената у оба смера“, казао је Шарчевић.

Министар је навео да у Србији студира око 6.000 студената из Републике Српске, око 2.900 из Црне Горе и око 400 из Хрватске.

Kазао је да је својим колегама у Загребу, Подгорици и Бања Луци недавно упутио предлог да се студентима дозволи повратак у Србију под условом да имају негативан тест на коронавирус.

„У Подгорици и Бања Луци су прихватили ову иницијативу, а Хрватска још није одговорила“, рекао је министар Младен Шарчевић.

Извор: РТС

Banner Content
Tags:

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian