“Није извесно да ће школарине за студенте поскупети, иако су трошкови за акредитације за факултете знатно увећани, јер су у току разговори око подршке и помоћи државе за државне факултете”, изјавила је ректорка Универзитета у Београду (УБ) Иванка Поповић у великом интервјуу “Блицу”.

Поповићева је рекла постоји забринутост због висине трошкова за акредациони период, који сада јесте дужи, уместо пет је седам година, али да је и знатно скупљи. Она додаје да школарине не погађају скоро половину бруцоша на Универзитету јер им је доступан буџетски статус. “На осталим годинама студија број буџетских студената опада и та места остају празна. Постоје разна објашњења за ову појаву као што неприпремљеност за радне обавезе на факултету или потреба да се студира уз рад. Школарине заиста представљају терет и за студенте и за њихове родитеље, али је важно нагласити неопходност да се студенти више боре за буџетски статус”, наводи ректорка за “Блиц”.

Она је додала да је ове године највеће интересовање за професије из медицинских и техничких наука, као и свих програма ИТ, а највише кандидата по расположивом месту је на Стоматолошком факултету.

Поповићева је оценила и да ће се наставити пад УБ на Шангајској листи, додајући да има неколико фактора који на то утичу, а то су учинак самог УБ и његових истраживача, док је други везан за напоре који се чине на другим универзитетима.

Извор: Блиц

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian