Поводом доношења новог закона о образовању, у неколико градова одржана је јавна расправа. На Пољопривредном факултету студенти су изнели своје сугестије, предлоге и примедбе, а расправи је присуствовао и помоћник министра за просвету и високо образовање, Бојан Тубић.

Нови закон доноси побољшања полажаја студената, дефинисаће се начин на којем учествују у високом образовању, у раду органа високо-школских установа и начин на који штите своје интересе.

закон, образовање

фото: РТВ
“Овај закон ће донети апсолутну независност студентским организацијама и студентским представничким телима од било каквог утицаја, било то политичког или неког утицаја управа факултета и универзитета”, рекао је Милан Савић, из Студентске конференције Универзитета Србије – Сконус.

“У принципу требало би да дође до промене што ћемо се прикључити трендовима који постоје у многим земљама да кажем од Северне Америке до значајног броја земаља Европске уније што практично значи да ће студенти моћи да студирају, међутим у неком периоду ће радити, односно учиће рад код послодаваца преко пула фирми које ће склапати уговоре са образовним установама”, рекао је проректор, професор др Ненад Зрнић.

Битно је да студенти искажу своје ставове, како би нацрт закона био прихватљив за све у високом образовању, а њихови предлози и сугестије биће размотрени, рекао је помоћник министра просвете Бојан Тубић.

“Смартали смо да је најбитније да студент који су центру високог образовања имају своје представнике да искажу своје ставове, дефинишу оно што би они желели, наравно уз надзор министарства, правника и тако даље, и успели смо надамо се да дођемо до једног нацрта закона који је прихватљив за све”, рекао је Бојан Тубић, помоћник министра за просвету и високо образовање.

Примедбе, предлози и сугестије достављају се путем посебног обрасца, који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а крајњи рок за подношење траје до 18-ог априла.

Извор: РТВ

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian