Јавнобележничка комора Србије представила је младим правницима и студентима на 4. Београдској конференцији правника (БЕКОП) делатност професије јавног бележника, која у нашем правном систему постоји од 2014. године.

Том приликом члан Извршног одбора ЈКС Сава Дедајић рекао је да је, иако нова у Србији, јавнобележничка професија једна од занимања будућности у нашој земљи, која поред осталог доприноси повећању правне сигурности, саопштено је из ЈКС.

Подсећајући да су јавни бележници високообразовани стручњаци из области права, Дедајић је указао да су њихова овлашћења прописана како Законом о јавном бележништву, тако и низом других законских прописа.

Када је у питању промет некретнина, јавни бележници, проверавају све елементе правног посла, страначку способност, пословну способност, предмет уговора, чињеницу да ли је непокретност која је предмет уговора била некада прометована.

Фото: rtv.rs

„То су све предности јавног бележништва које у великој мери грађанима пружају гаранције да је промет који је обављен сигурнији него што је био раније, као и да су могућности да ће доћи до спора сведене на минимум“, казао је Дедајић.

Он је истакао да ће Јавнобележничка комора и даље радити на усавршавању јавнобележничке професије, повећавању броја јавних бележника, јер ће то бити од велике користи и за Србију и њене грађане.

„Циљ нам је, да правна сигурност грађана Србије буде на високом нивоу и да заједно са осталим правосудним професијама градимо сигурнију и ефикаснију будућност“, рекао је Дедајић.

Приправница у јавнобележничкој канцеларији Каролина Нимет говорила је студентима о надлежностима јавнобележничког особља и објаснила због чега се определила за ову правосудну професију.

БЕКОП већ четири године окупља правнике и студенте права како би допринео едукацији будућих стручњака и упознавању са практичним радом у многим правним областима.

Учесници БЕКОП-а су млади дипломирани правници и студенти права са Правног факултета Универзитета у Београду и других факултета правних наука у Србији, који желе да из прве руке науче нешто више о својим будућим професијама.

 

Извор: rtv.rs

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian