Дан Електротехничког факултета ове године протиче у обележавању 125. годишњице наставе електротехнике на Универзитету у Београду.

Тренутно на ЕТФ-у студира више од четири хиљаде студената. Да је могућ висок просек и рад уз студије, сведоче најбољи дипломци.

„Тренутно студирам мастер и радим у ‘Мајкрософт’ развојном центру тако да ми је план да у наредних пар година останем у Србији, да радим и студирам“, каже Јанко Шуштешић који има просек 10.

„За мене значи јер сам увек при врху неких спискова само због просека и због тога сам радила више пракси“, рекла је Марија Костић са просеком 9,96.

Упркос просторним и материјалним проблемима, недовољном броју професора и асистената, верују да ће остати на врху нашег образовног система. Најважније питање је како дипломце задржати у земљи.

„Наши студенти, захваљујући високом квалитету свог образовања, лако налазе пут и до компанија у инсостранству и до врхунских факултета и мислим да је то највећа штета за ово друштво“, сматра декан ЕТФ-а Мило Томашевић.

„То су врсни кадрови који ће заиста помоћи да Србија у том смислу напредује. То су онда могућности и за стварање сопственог бизниса а не само укључивање у веће системе. Сада је наш задатак да обезбедимо услове да највећи део тих људи остане у Србији“, наглашава ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Отуда јача сарадња са привредом и ресорним министарствима.

„Нама је управо жеља да их задржимо овде и врло је важно да видимо не само са руководством већ и са студентима шта је то потребно да као држава урадимо како би за њих било интересанто да остану у Србији“, каже министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић.

Факултет који је спојио три века, реакредитовао је своје програме како би се одговорило новим научним тенденцијама и путевима који су отворени кроз асоцијацију универзитета.

Извори: РТС

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian