Сајт NajStudent.com спровео је истраживање о утицају ванредног стања на студирање, као и колико су се успешно факултети прилагодили и колико су студенти задовољни променама.

Анкету је у периоду од 21. до 27. априла попунило 1.447 академаца.

На питање које је мере предузео факултет да би се прилагодио ванредном стању, скоро половина студената наводи да су професори послали ПДФ и ППТ презентације са или без аудио записа, а сваки трећи професор држи онлајн предавања, а 16 посто држи консултације у фиксном термину.

Већина студената, чак 70 посто, сматра да су ове промене лоше утицале на њихово стицање знања, готово четвртина не осећа да има великих разлика у односу на редовна предавања, док је само осам посто навело да на овај начин лакше стичу знања.

Студенти су просечном оценом од 3,19 на скали до 1 до 5 оценили своје задовољство спроведеним мерама на високошколским установама услед увођења ванредног стања.

Фото: PixaBay

Мишљења међу студентском популацијом о томе да ли је факултет предузео све неопходне мере како би се знање пренело, дословно је подељена у односу 50 према 50 одсто.

Упитани шта би факултети и високе школе у овим условима требало да предузму, скоро две петине студената сматра да би требало да утичу да професори буду доступнији, а исти проценат сматра да је потребно да информације на сајту ових установа буду доступније.

Око 20 одсто анкетираних је имало другачије предлоге и то најчешће: стандардизација онлине предавања, увођење онлине колоквијума, аудио записи уз материјале и сл.

На већини факултета колоквијуми нису организовани у овом периоду, што је навело 40 одсто испитаника. Трећина је одговорила да су организовани само у појединим предметима, а четвртина испитаника је за све предмете имала колоквијуме.

На питање шта би на факултету од редовних активности требало боље организовати, већина испитаника, готово 40 одсто, сматра да су то баш колоквијуми, 35 одсто прижељкује да то буду предавања, а потом следе консултације – 13 одсто.

Тек сваки девети студент сматра да је све добро организовано.

Чак 73% одсто анкетираних студената сматра да ће се ванредно стање негативно одразити на упис наредне године студија, док 22 одсто каже да се утицај неће осетити. Само је 5 одсто оних који сматрају да ће последице бити позитивне.

Што се оних на завршним годинама и апсолвената тиче, више од две трећине верује да неће дипломирати на време, а чак 35 одсто не види да ће бити било каквог утицаја.

Годину ће обновити око пет одсто анкетираних.

Такође већина студената сматра да ће због ванредног стања тражење посла или праксе бити отежано – 65 одсто, док 35 одсто не види да ће бити значајније разлике.

Извор: rtv.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian