Већина истраживања показује да између 60 и 70 одсто младих жели да напусти Србију и оде у иностранство, у потрази за послом и бољим животом, истакнуто је данас на панелу о миграцијама младих који су организовали Фондација Фридрих Еберт и Бизнис инфо група.

Директор Фондације Фридрих Еберт у Београду Макс Брендле истакао је како њихово истраживање показује да чак 66 одсто младих жели да напусти Србију.

Он је нагласио да искуства са миграцијама унутар Немачке, где је приметно кретање становника са истока на запад, показује да узроци таквих померања становништва нису само економске природе.

Др Даница Шантић са Географског факултета нагласила је да је истраживање које су они спровели показало да више од 40 одсто људи размишља о одласку из земље, а да је највише – чак 50 процената – младих од 20 до 25 година.

Резултати овог истраживања показују да млади људи траже боље услове за запошљавање и боље плате, али и квалитетније образовање.

Помиње се, такође, и здравија животна средина, стабилне институције, личне и политичке слободе. Даница Шантић истакла је и да се смањује значај Београда у унутрашњим миграцијама у Србији, нагласивши да сличне проблеме са миграцијама имају и друге земље у региону, попут Хрватске и БиХ.

Директор програма за циркуларне миграције – Тачка повратка Иван Бркљач истакао је да је тема миграција младих људи високо у агенди Владе Србије и подсетио на активности премијерке Ане Брнабић, која је организовала велики скуп са младим људима из дијаспоре у Београду.

То је довело и до формирања платформе Тачка повратка, која стоји на располагању младима који желе да се врате у Србију. Он каже да тему миграција, као важну за Србију, истичу и међународне финансијске институције, а она је једна од најважнијих тема и у кабинету председника Републике.

Генерални секретар Кровне организације младих Србије (КОМС) Стефан Ђорђевић указао је да млади нису довољно у фокусу власти у Србији и да се поставља питање „шта ми нудимо младим људима“.

Он је поновио да већина истраживања говори да 60-70 одсто младих желе да напусте земљу, што не значи да ће заиста и отићи. Ђорђевић се слаже да резултатима истраживања Фискалног савета да нису само плате и посао разлог за миграције већ млади људи траже квалитетнији живот, са свим његовим елементима.

И правна заступница Уједињених гранских синдиката „Независност“ Ивана Павловић сматра да млади не одлазе само због плата и послова, већ због урушеног система вредности у друштву. Она је упозорила на процену да би тржиште радне снаге у Србији до 2050. године могло да се смањи за око 20 одсто.

Извор: N1

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian