„Очекујем да ће у последњој декади маја факултети почети са активностима. Још увек је неодговорно прецизирати тачан датум и динамику којом ће се то догодити“, каже за Нова.рс ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Она подсећа да укидање ванредног стања, које се очекује у среду, није једини услов да факултети почну да раде. Високошколске установе ће се отварати постепено.

“Ту су и међуградски и градски саобраћај, отварање студентских домова, укидање забране окупљања малог броја људи, јер за факултете је неопходно да тај број буде значајно већи. По отварању студентских домова потребно је недељу дана да се студенти врате и уходају”, каже ректорка.

Она додаје да се факултети увелико припремају како би у најбржем року могли да  реагују и почну са активностима. Подсећа да нису сви факултети у истом положају, а теже ће бити оним високообразовним установама које имају велики број студената и доста експерименталних, практичних вежби.

“Прве активности су везане за априлски испитни рок, а друга ствар је надокнада експерименталних вежби. Временски рок нам није нарочито велики, јер факултети треба да одрже динамику организације јунског и јулског испитног рока, а очекује се да поштујемо и рокове за пријемне испите”, објашњава ректорка Поповић.

И државна секретарка у Министарству просвете Ана Ланговић потврђује у изјави за портал Нова.рс да се прецизни рокови за отварање факултета још не знају и да ће се на томе детаљно радити и усаглашавати наредних дана.

Извор: Nova.rs

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian