Звездарац Стеван Стојиљковић (15) први је допливао до часног богојављеноског крста у Земуну, док је Ђорђе Рацковић, студент треће године Војне академије, победник овогодишњег такмичења на Ади Циганлији.

Патријарх српски Иринеј служио је јутрос свету архијерејску лутргију у Земуну у Храму светог оца Николаја, а након тога традиционална литија кренула је до Дунава, на кеј, где је нешто после поднева почело пливање за часни крст. У слично време одржана пливало се и на Савском језеру.

За часни крст на Дунаву пливало је 242 такмичара, међу којима су у четири жене. Температура ваздуха била је око један степен Целзијуса тако да је, како кажу организатори, први пут „у равни са ваздухом“. Овогодишња борба за часни богојављенски крст посвећена је јунацима са Кошара.

– Добио сам част и обавезу да носим јос један крст за јунаке и витезове који су оставили оно највредније бранећи своје. Одбранили су свету веру и наше светиње – рекао је пуковник Лјубинко Ђурковић.

Велики број људи окупио се на Ади Цигалнији и Дунавском кеју скоро сат времена пре почетка такмичења. Ту је била и 69-годишња суграђанка која је дошла да бодри такмичаре и то чини, како каже, већ 20 година. За музички део програма на Београдском мору задужен је КУД „Свети Ђорђе“, док ће Владика Стефан, након литургије, одржао говор.

Тачно 57 учесника пливало је за часни крст у Савском језеро. Међу њима су, осим великог броја грађана, били и припадници Жандармерије, припадници Војске Србије, али и чланови витешке органзације „Свибор“.

Најмлађи пливач је Миодраг Стајић (18), ученик Техничке школе „Дрво арт“, који се за часни крст борио са својом сестром Јованом.

Пливање на неколико локација

По неколико десетина такмичара пливало је данас на бројним локацијама широм престонице: на Савском језеру Ади Циганлији, у Дунаву на Дорћолу код СРЦ „Милан Гале Мушкатировић“, али и на Земунском кеју. Пливало се и на Сави код Кајак кану клуба у Забрежју код Обреновца, на Дунавском кеју у Гроцкој, док су најмлађи Београђани запливали на затвореним базенима на Ташмајдану.

Код куле Небојша први запливао дечак (9)

Традиционално Витешко пливање за часни крст организовано је јуче код куле Небојша, а тада су посебне симпатије побрали деветогодишњи Немања Ђелошевић, иначе најмлађи учесник који је запливао на наговор маме, и Марија Пауновић (45), једина жена међу пливачима, која је посебну пажњу пре но што је скочила привукла због свог необичног аутфита – купаћег костима у комбинацији с вуненим чарапама.

Извор: Blic

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian