Филип Маслаковић је завршио Медицинску школу „Др Миленко Хаџић“ у Нишу са одличним успехом и циљем који је поставио себи још као основац, а то је да постане студент Војно-медицинске академије. Успео је у томе, али је постигао и много више јер је најбоље урадио пријемни испит и на ранг листи за упис се нашао на првом месту. Једини је кандидат који је освојио 96 поена од могућих 100 и иза себе оставио кандидате из целе Србије, а пријавили су се они најбољи међу најбољима.

  • ,,Још у првој години Медицинке школе пожелео сам да постанем студент ВМА. Док сам прегледао њихове брошуре за упис допала ми се реченица „бићу лекар и официр“ и од тада је мој циљ да добијем индекс ове високошколске установе. Иначе, као основца ме привлачила историја са једне и биологија са друге стране, па сам на овај начин некако спојио те две своје љубави“, каже Филип.

Додаје да је уписао медицинску школу знајући који ће факултет студирати па се кроз средњу школу спремао за упис на ВМА. Истиче да се пријемни за ВМА доста разликује од пријемног за цивилне факултете медицине. Почев од самог пријављивања јер се будући студенти Војно-медицинске академије на конкурс пријављују већ у фебруару.

  • ,,Већ у априлу је било предвиђено да полажемо психо и здравствени тест, што је одложено за јун због пандемије короне, али је то и прва разлика у односу на цивилне факултете. Психо тест се састоји од неколико тестова, теста интелигенције и теста личности и то траје два до три сата. Полагао сам и тест физичке способности са наведеним нормама које морамо да остваримо. Уколико не постигнемо те минимуме пријемни се поништава“, прича Филип.

Тако је овај млади Нишлија прошао и кроз четири дисциплине на спортским теренима.

  • Трчање на 2.400 метара, шпринт на 60 метара, ског у даљ и што већи број згибова је био задатак који смо морали да савладамо. Осим тога од 16.августа идемо у касарну на предвојничку војну обуку тако да немамо ни мало слободног времена. Пријемни је тако само једна од ставки у броју обавеза које морамо да испунимо пре него добијемо индекс Војно-медицинске академије“, истиче Филип.

Зграда ВМА Фото: ВМА

Филип додаје да је конкуренција била јака јер су се пријавили ученици из целе Србије, из медицинских школа и гимназија.

  • Надао сам се да будем примљен јер сам знао колико знам, али сам се изненадио када сам видео да сам први на ранг листи. Додуше веровао сам у себе, а сада из ове перспективе могу да кажем да свако ко је добар, спреман и верује у себе може да упише ВМА“, додаје Филип.

Дубоко верује у себе и своје способности. Мада зна да ће после завршетка студуја радити као лекар, не одустаје од нових циљева.

  • Потрудићу се да на студијама будем толико добар да останем на ВМА. Мени је интерна са својим гранима најприближнија, а касније би субспецијализирао кардиологију“, каже Филип.

Својим вршњацима поручују да је у животу најважније да имају пред собом јасан циљ.Свака победа је корак ближе циљу. Важна је и мотивација.

  • Посао доктора је хуман и то је примарна мотивација која нам је као ветар у леђа када се одлучујемо да студирамо медицину. За мене је то било важно јер желим да помажем другима, да пружим помоћ онда када је она некоме једини спас“, истиче Филип.

Извор: Нишке вести

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian