Јуче је широм света обележен World Cleanup Day, односно Светски дан чишћења, а тим поводом на Кошутњаку је одржана централна манифестација у организацији Екостар Пака, СББ фондације и уз подршку Министарства заштите животне средине, у присуству министра Горана Тривана.

Ово је највећа волонтерска акција која се одржава већ 10 година широм света са циљем да мотивише појединце, организације и државе да учествују у решавању проблема загађења животне средине отпадом. У акцији у Пионирском граду учествовало је преко 400 волонтера, док су се многобројни грађани окупили на другим локацијама у Београду, али и широм Србије.
Министарство заштите животне средине је препознало допринос кампање подизања свести јавности о значају одговорног и еколошки освешћеног друштва за будућност Србије. Министар Горан Триван, који је заједно са својим тимом и сам узео учешће у овој акцији, изјавио је да је Србија на добром путу да у периоду од 5-7 година успостави целовити систем управљања чврстим отпадом, без којег нема чисте земље.

– Србија иде ка уређењу животне средине. До краја године у Србији ће бити донет стратешки план о коришћењу рециклажног отпад, а биће отворено 27 регионалних цетара за сепарацију отпада и 359 система за прераду отпадних вода Али, уређење животне средине мора постати део наше културе, јер однос према животној средини је мера цивилизованости једног друштва – рекао је министар Горан Триван.

Други по величини национални оператер за управљање амбалажним отпадом, компанија Екостар Пак, један је од кључних заговорника и промотера одговорног понашања према отпаду:
– Захваљујући континуираном улагању у развој система управљања амбалажним отпадом полако мењамо стање на терену, привреда Србије је већ направила значајан напредак, па је тренутно кључни изазов променити навике грађана. Сарадња са комуналним предузећима и рециклерима омогућила нам је да сагледамо колико континуиран рад на подизању свести и одговорног понашања компанија и појединаца према отпаду доноси резултате! – изјавила је Кристина Цвејанов, директорка Екостар Пак.

СББ фондација Светски дан чишћења види као место са ког се шаље најмасовнија порука којом се подсећају грађани на проблем глобалног загађења:
– Наша фондација већ пету годину заредом, кроз пројекат Не прљај. Немаш изговор! од почетка пролећа, па до касне јесени, организује чишћење градова у Србији, чиме код грађана подижемо свест о важности очувања животне средине, сваког дана у години. Сигурни смо да само континуираним активностима и заједничким ангажовањем свих нас можемо да стигнемо до крајњег циља, а то је чистија, здравија и зеленија Србија – нагласила је Јована Лукић, директорка СББ фондације.

У оквиру пројекта „Не прљај. Немаш изговор!“ до сада су реализоване акције чишћења у преко 90 градова и општина широм Србије у којима је учествовало преко 40 удружења и клубова. Представу „Ко то тамо прља?“, која је настала у оквиру пројекта, одгледало је преко 23.000 деце, а истоимену књигу добило је преко 27.000 предшколаца. „Не прљај. Немаш изговор!“ изазов окупио је преко 2500 одељења у преко 600 школа. У изазовима је учествовало преко 52.000 основаца.

Акција у Пионирском граду, под слоганом “Солидарни с људима, солидарни с природом” је била и завршни догађај кампање “Трасх изазов Србија” реализоване уз подршку Екостар Пака у преко 40 општина у Србији, током које је у акцијама чишћења учествовало преко 3.000 волонтера. Учесници акције на Кошутњаку одазвали су се и позиву Црвеног крста, те је сакупљени и солидарни пакети за социјално угрожене породице.

Извор: Original Magazin

Banner Content
Tags: , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian