Повољније: Будући академци из унутрашњости плаћаће буџетску цену смештаја у престоници од 1.020 до 2.230 динара месечно, а на тржишноекономским местима од 6.840 до 11.030 динара

Студенти из унутрашњости Србије долазе у престоницу на студирање, а они који нису у прилици да изнајме станове, улазе у трку за место у неким од студентских домова.

Рок за пријављивање на конкурс почео је јуче и трајаће до 16. септембра.

Право на смештај

Право на смештај имају студенти високошколских установа чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе који су уписани први пут у одређену годину на студије првог, другог или трећег степена, чије се школовање финансира из буџета, који имају држављанство Републике Србије или државе у региону, а чије пребивалиште није у седишту високошколске установе на којој студира, као и студенти из осетљивих друштвених група.

Како објашњавају за Курир из СЦ „Београд“, право на смештај по буџетској цени имају само студенти који се финансирају из буџета, док самофинансирајући студенти могу конкурисати на тзв. тржишно економска места.

Буџетска цена смештаја у престоници креће се од 1.020 до 2.230 динара месечно, док ће студенти на тржишно економским местима издвајати од 6.840 до 11.030 динара.

У престоничким домовима је на располагању 9.558 места, а прелиминарне ранг-листе биће објављене 17. септембра. Коначне ранг-листе објављују се 25. септембра, док је крајњи рок за усељење 7. октобар. На територији целе Србије постоји девет студентских центара, а број укупних расположивих места је 17.349.
Оцена била нижа

Прошле године је због проширења капацитета просечна оцена студената који су добили место у дому била нижа у односу на претходне године, за девојке 4,73, а за момке 4,59.
– У претходној школској години проширен је капацитет за студенте прве године основних студија за 20 одсто. Тако смо имали 1.200 места за студенте прве године, а додатних 139 бруцоша је смештено по основу припадности некој од друштвено осетљивих група. Уколико нам се укаже могућност, настојаћемо да и ове године повећамо број места за смештај студената прве године основних студија – наводе у СЦ „Београд“.

Критеријуми за утврђивање редоследа на ранг-листама одређују се на основу успеха оствареног у претходном школовању, као и на основу социјално-економског статуса породице, који се утврђује на основу просека укупних месечних прихода по члану породице студента.
ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

– пријава за студентски дом (образац се купује и попуњава приликом

конкурисања)
– оверене фото-копије сведочанстава И, ИИ, ИИИ и ИВ разреда средње школе (пре предаје оригинала за упис на факултет – високу школу оверити фото-копије)
– уверење о упису прве године студија (први пут) на терет буџета Републике Србије (издаје факултет – висока школа)
– уверење о просечном месечном приходу по члану породице за период од 1. јануара до 30. јуна 2019. године
– оверене фото-копије сведочанстава И, ИИ, ИИИ и ИВ разреда средње школе (пре предаје оригинала за упис на факултет – високу школу оверити фото-копије)
– индекс и лична карта (на увид)

КРИТЕРИЈУМИ ЗА УТВРЂИВАЊЕ РЕДОСЛЕДА НА РАНГ-ЛИСТАМА

Успех остварен у претходном школовању (општи успех у средњој школи – за студенте И године студија, успех на високошколској установи – за студенте осталих година студија)

Социјално-економски статус породице (утврђује се на основу просека укупних месечних прихода по члану породице студента за период јануар-јун текуће године)

ПРЕДНОСТ У РАНГИРАЊУ

Уколико већи број кандидата оствари исти број бодова, предност има онај који:

– је остварио већи број ЕСПБ бодова
– има мањи број година студирања
– има већу просечну оцену
– има мањи приход по члану породице

Извор: Курир

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian