Најстарија високошколска установа у Србији – Универзитет у Београду, обележила је 211. годину постојања. На више стотина студијских програма школује се готово сто хиљада студената. Иако је лошије пласиран на Шангајској листи него претходних година, и даље је међу 1,5 одсто најбољих у свету.

Са сваког факултета Универзитета у Београду награђен је најбољи дипломац. Међу 31 академцем, има оних који су већ нашли радно место, али и оних који настављају школовање.
Милан Чубуровић, студент генерације Математичког факултета каже да остаје у Србији, да ради са нашим људима, да се усавршава са нашим професорима, да предаје нашим студентима. Верује да као народ имамо јако велики потенцијал, таленат и да само заједно можемо да напредујемо даље.

Стефан Митровић, студент генерације Грађевинског факултета заинтересован је за конструкције и план му је да остане на факултету као асистент студент докторских студија.

Најстарија високошколска установа школује готово сваког другог академаца у Србији. Изазови с којима се сусрећу студенти годинама су слични.

Данило Потпарић студент проректор Универзитета у Београду истиче да су затражили да студентски представници буду активно учесници комисија за акредитације. „Друга ствар, разговарамо о побољшању услова у домовима и мензама и заиста имамо разумевање управе студентског центра и све нам то пружа наду да ћемо наредну, 212 годину дочекати у бољем амбијенту“, нагласава Потпарић.

Универзитет у Београду је члан многих међународних асоцијација универзитета. Од недавно и једне од европских универзитетских алијанси у којој је још шест европских универзитета.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић каже да су то све то су све универзитети са врло великом репутацијом, са великиим бројем нобеловаца и добитника Филцове медаље. „Верујем да ће ово партнерство донети велику користу Београдском универзитету и да ће своја искуства моћи да пренесе на друге универзитетте у региону обезбеђујући заједнички раст за све нас“, истиче ректорка Поповић.

Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, каже да ових 211 година обавезује да се Универзитет развија даље и да се чини све да буде бољи.

Београдски универзитет наредне године биће домаћин Универзитетских спортских игара. Више од 6.000 студената из целе Европе доћи ће у јулу у нашу земљу.

Извор: РТС

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian