После двомесечне паузе, због епидемије вируса корона, услед чега је организована само настава на даљину, студенти се поново враћају на факултете.

Приликом уласка на Машински факултет у Београду, након што пређу дезобаријеру како би дезинфиковали обућу, студентима се мери температура, а у могућности су и да добију заштитну маску ако су заборавили да је понесу.

Машински факултет је од Министарства просвете добио донацију у виду маски, од чега ће део поделити запосленима, а део ће ставити на портирницу да студенти који су заборавили да понесу маску могу ту да је узму.

Како је за Танјуг рекао декан Машинског факултета Радивоје Митровић, зграда тог факултета је дезинфикована у целости, а свакодневно се врши хемијско чишћење гелендера, канцеларија где борави већи број људи…

фото: ТАНЈУГ

Постављене су дезобаријере, камере за мерење температуре као једна врста превентиве ако се случајно уочи да је неко можда носилац вируса, лифтови нефункционишу како не би дошло до окупљања већег броја људи на малом простору, а лабораторијске вежбе на модулима где су групе веће биће одржаване у више група.

„Имамо модуле где је број студената мањи и ту немамо никаквих проблема, али имамо и модуле где је интересовање студената веће и ту ће професори организовати рад у неколико група како бисмо испоштовали препоруку физичке дистанце“, казао је Митровић.

Студенти се враћају по распореду који су катедре направиле јер свака катедра и модул је, како каже декан Машинског факултета, прича за себе.

Како је рекао Митровић, већина студената тог факултета има обавезе, али не свакодневно.

„Већина студената има обавезе, али не свакодневно и ми смо користећи сајт нашег факултета замолили и студенте и професоре и ненаставно особље да све обавезе које могу да обаве код куће раде тако, како би концентрација људи на факултету била мања“, казао је Митровић.

План је и да се када крене испитни рок у јуну, након обављеног првог испита, у паузи од сат времена, све учиниоце у којима се обављају испити дезинфикују и да већ следећи испит почне у поново дезинфикованој учионици.

Митровић подсећа да је ванредно стање у земљи уведено 15. марта, а да су они већ 16. одржали састанак са шефовима катедри, руководством студената и договорили се да од 17. марта крену са радом користећи различите платформе.

„Настава није прекидана, завршена је на најбољи начин, а под тим мислим на предавања и аудитивне вежбе. Оно што није било завршено, јесу лабораторијске вежбе, неке катедре су чак и то организовале као снимање, али без могућности непосредног мерења, записивања резултата и то ће се урадити у ове три недеље“, казао је Митровић.

Наводи да им је циљ да време искористе и да све оно што студенти нису могли да ураде у претходна два месеца сада надокнаде и заједно се припреме за јунски рок.

Они студенти који не буду положили све испите у јуну, имаће одмах још једну шансу да то учине у јулу, а у међувремену ће бити одржан и пријемни испит за нову генерацију бруцоша.

Биће организован и септембарски и октобарски рок, а ако се укаже потреба, како наводи Митровић, може се разговарати и о „октобру 2“, као што је организован и прошле године.

Извор: rtv.rs

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian