Уколико епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона не буде била повољна на јесен и захтева поновно затварање факултета, Универзитет у Београду је спреман да већ од октобра реализује онлајн наставу за студенте, рекла је за Танјуг ректорка Иванка Поповић.

Истиче да ће Универзитет у Београду учинити све да изађе у сусрет студентима како упркос епидемији не би губили предавања и испитне рокове и како би имали могућност да заврше своје студије у року.

„Ми смо спремни за било коју варијанту, јер су ризици велики. Спремни смо да започнемо онлајн наставу у октобру, као што смо радили у претходном семестру, ту има много изазова и трудимо се да радимо најбоље што можемо. Биће потребно и одређених материјалних средстава да унапредимо тај вид наставе“, навела је Поповићева.

Оно што остаје као проблем који онлајн настава не може покрити јесу експерименталне вежбе, рад са пацијентима и теренска пракса, те, додаје ректорка, тражи се решење како да оне буду одржане, а да се не угрози здравље студената.

С друге стране, додаје, те вежбе су студентима потребне како не би били оштећени у свом школовању.

Говорећи о тренутном организовању испита на факултетима, а с обзиром на меру Кризног штаба да се на затвореном простору не може окупити више од 10 људи, Поповић објашњава да се испити не сматрају окупљањима, већ да за испите важи правило – једна особа на четири квадратна метра.

„На тај начин се распоређују студенти по салама и одржавају усмени и писмени испити. Ово се првенствено односи на писмене испите, јер се усмени испити изводе у салама са малим бројем студената“, наводи Поповић.

Још један изазов у доба короне за факултете је, додаје она, онлајн полагање испита, јер наш Закон о високом образовању не предвиђа такав начин провере знања.

„Морамо да видимо који су то алати доступни да се обезбеди поузданост полагања испита, јер не желимо ни на који начин да обезвредимо дипломе које добијају наши студенти“, закључила је ректорка.

Извор: РТВ

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian