Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће ускоро бити усвојена нова Уредба о финансирању високог образовања којом ће новац који се издваја из буџета за високошколске установе бити другачије прераспоређен.

Уредбом ће се премостити период до усвајања Закона о финансирању високог образовања за који у Министарству просвете очекују да ће бити усвојен половином наредне године.Средства за плате и материјалне трошкове високошколским установама до сада су опредељивана по Уредби која је донета 2014. године, а министар каже да се у међувремену много тога променило, број студената, наставника…

Шарчевић је нагласио да су због тога неке високошколске установе добијале више новца, неке мање и да је то била највећа замерка ДРИ у последњим извештајима.“По тој Уредби из 2014. године имате да факултети истог профила нису у истој групи по бодовима за финансирање“, рекао је он новинарима након седнице ректорског савета Конференције универзитета Србије (КОНУС).

Он је нагласио да је Уредба прибвремени модел до усвајања Закона о финансирању високог образовања.Наглашава да ће Уредба бити „договор“ и да оне високошколске установе које остварују веће приходе буду солидарне са онима који остварују мање приоходе, и да се новац из државне касе другачије прерасподели.

На новом Закону о финасирању високог образовања ради се већ годину и по дана и министар каже да је предложено више формула како би финансирање могло да изгледа.

„Дуго је било неповерења од академске заједнице да држава хоће нешто да наметне. Нама је циљ да се више средстава обезбеди на разне начине и у новој стратегији да студент буде у центру пажњу, да се њему што више олакшају студије“, нагласио је Шарчевић.

Извор: dnevnik.rs

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian