Почетак ове академске године биће другачији него што је то било раније, јер ће због актуелне епидемије коронавируса, настава на високообразовним институцијама морати да се реализује по другачијем моделу.

Фото: PixaBay

Према речима ректорке Иванке Поповић најреалнији сценарио је да се теоретски део одвија онлајн, док ће се практични обављати на факултетима. Проректор за наставу Петар Булат каже да се разматрају три модела.

То су, наводи, класична настава (у зависности како се ситуација са епидемијом одвија, крајем септембра, почетком октобра), други је тај хибридни (предавања онлајн, вежбе на факултетима) и трећи да се иде комплетно онлајн, што је, како истиче, за неке дисциплине немогуће.

Булат каже у овом тренутку изгледа најизвеснији хибридни модел, додајући да је могућа и модификована верзија хибридног система – тј. да се само одређене кључне вежбе одржавају у простору са мањим групама, како би се повећала безбедност.

Током лета су многи факултети организовали допунску едукацију наставника за онлајн наставу, додаје.

У студентској популацији, барем крајем, маја, није било тако великог броја заражених како се чинило, на УБ има 100.000 студената, а имали смо око 200 регистрованих случајева, рекао је Булат.

Булат је рекао да се факултети придржавају свих мера и да ће и по овом питању пратити одлуке Кризног штаба, Министарства просвете и Института Батут.

У закону стоји да се испит полаже у седишту високошколске установе, и да би у Србији били могући онлајн испити, мора да се промени закон. Да би се тако нешто реализовало, Булат каже да је потребно да оде предлог из Министарства у Скупштину, а да не верује да би тако неку могућност могли да добијемо пре краја септембра.

„За мене је питање како ће се испити одржавати онлајн, јер знате и сада се јављају повремено питања коришћења бубица и других недозвољених средстава на испитима, а у онлајн окружењу то ће бити лакше и ја сам забринут. Али то није само наша брига, у контакту са колегама из Европе и код њих постоји скепса кад су онлајн испити у питању“, рекао је Булат.

Он напомиње да нема идеалног решења ни на факултетима кад су у питању бубице, јер се дешавало да они који продају ометаче факултетима, омогуће да бубице које они продају „пролазе“.

Извор: Нова економија

Banner Content

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian