Манифестација „Рођендан џеза“ одржава се по тринаести пут заредом од 22. до 28. фебруара у Клубу Академије 28, у Београду, простору препознатљивом по неговању великих клупских концерата, у коме је годинама уназад публика имала прилику да ужива у запаженим наступима истакнутих и реномираних џез музичара као што су Михајло Миша Блам, Лазар Тошић, Иван Швагер, Љубомир Матијаца, Владимир Рацковић, Влада Маричић, Милош Крстић, Олег Киријев, Бернат Фонт, Јован Маљоковић, Иван Ковачевић и многи други.

фото: Студентски живот

Програм овогодишње манифестације „Рођендан џеза“, јединственог културног догађаја у Србији и региону, осмишљен је и реализован у сарадњи са Владимиром Рацковићем, уметничким руководиоцем једног од најпопуларнијих и најбољих џез оркестра у Србији, једине институције традиционалног џеза на Балкану: „Београдског диксиленд оркестра“ (Тхе Белграде Диxиеланд Орцхестра), Прва плоча са звуцима џеза објављена је 26. фебруара 1917. године, а на њој су се налазиле само две песме:  Livery Stable Blues и Dixie Jass Band One Step, које је за потребе снимања извео Original Dihieland Jass Band.

Обележавањем јубилеја објављивања прве џез плоче присећамо се ”скромних” почетака џез музике у црначким предграђима Њу Орлеанса и обележавамо важну прекретницу у развоју овог жанра. Убрзо након објављивања Dixie Jass Band One Step, џез ”грозница” захватила је све значајније америчке и европске урбане средине. Први звуци џеза у Србији су могли да се чују већ двадесетих година прошлог века, а недуго затим су почели да се оснивају и први бендови. Џез музика данас постоји и развија се као глобални феномен, са својим многобројним националним и локалним дијалектима, али и као музички стил који је подједнако заступљен на академијама, конзерваторијумима, великим концертним дворанама и салама.

Манифестацију „Рођендан џеза“ у Клубу Академије 28, ове године ће затворити интернационални састав Барцелона Белграде Реунион и наш прослављени џез контрабасиста Иван Ковачевић, великим клупским концертом у четвртак 28. фебруара од 22.

Улаз на све концерте у Клубу Академије 28 током трајања манифестације „Рођендан џеза“ је бесплатан. Места се могу резервисати на бр. телефона: 011/3619-342.

Извор: Студентски живот

Banner Content
Tags: , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian