Овогодишњи Фестивал науке, тринаести по реду, одржаће се од 5. до 8. децембра на Београдском сајму под називом „Разоткривање“
Тема овогодишњег 13. фестивала је РАЗОТКРИВАЊЕ и повешће посетиоце кроз јединствену авантуру рушења научних митова и бројних заблуда уз помоћ науке и неизбежне дозе радозналости и забаве!

У време када истина неретко пада у други план, а тумачење чињеница постаје важније од њих самих, наука се испоставила као одлично оруђе против свих ових, али и многих других заблуда, као сигурно уточиште за све који и даље негују критички дух и радозналост, али и прави путоказ за оне који желе да граде земљу будућности по мери свих нас.

Највећи научни фестивал у овом делу Европе поново ће отворити своје капије – и то на више од 6.000 квадрата у халама 3, 3А и 5 Београдског сајма.

Тема овогодишњег фестивала, која већ у најави даје повод за незаборавно дружење, у складу је са тринаестим издањем фестивала.

“С обзиром на то да је број тринаест заштитни знак сујеверја, одлучили смо да на тринаестом Фестивалу науке нашим сарадницима дамо задатак да разоткрију сва она ситна сујеверја, али и посве озбиљне заблуде и митове који су постали део наше свакодневице”, наводи главни програмски координатор фестивала Ненад Зарић.

„Посетиоци ће моћи да учествују у разоткривању мистерије слетања на месец, сазнаће која све зрачења постоје, да ли су сва опасна и где се све могу открити. Преиспитаћемо мистерије еволуције, истражићемо тајне вечитих машина које нам дају енергију а ништа не траже за узврат и ставити на проверу бројне декларације производа које једемо и пијемо свакодневно, не знајући шта тачно уносимо у свој организам“.

Више од половине публике Фестивала науке чине школске посете, па ће тако и овогодишњи фестивалски програм са преко 60 интерактивних поставки бити прилагођен најмлађим посетиоцима, креирајући место на којем ће се експерименти из уџбеника изводити уживо и где ће се ученицима пружити прилика да у њима и сами учествују. Тако ће најмлађи посетиоци заједно са преко 600 научних демонстратора из земље и света учествовати у истраживању целог једног универзума сатканог од науке и најновијих научних достигнућа.

Фестивал ће посетиоцима представити богат међународни програм на Научно-фантастичној бини. Шоу програмом “Верујеш ли својим очима” представиће се француска трупа Трејсис, која ће се низом експеримената поиграти са публиком и натерати их да размишљају о томе шта су заиста видели, а колико су их чула преварила. Ухвати светлост назив је представе аустријског циркуса Луминесенц, у оквиру којег ће се са зрацима светлости поигравати уз помоћ бројних оптичких сочива, стакала и дихроичних филтера.

Из Њујорка и САД на фестивал стиже Боб Фридхофер, који ће у својој представи Буди и ти суперхерој уз помоћ физике обрађивати све теме од магије па до популарних суперхероја из стрипова објасњавајући како њихове супермоћи функционишу помоћу науке. Научни центар из Словеније Хиша експериментов који преноси вештине критичког мишљења кроз отворену комуникацију, истраживање и откривање представиће сасвим ново лице свемоћних гасова који могу да зауставе ватру или пак измене наше гласове, док из Естоније долази изванредан тим Кварк који ће уз мало експлозије, мноштво трикова и науке провести посетице на узбудљиву вожњу кроз научни свет.

У Београд поново стиже популарни доктор који је већ побрао симпатије свих малишана, израелски Др Молекула, који је своју ординацију опремио најновијим научним изумима и забавним експериментима. Омиљени пољски двојац Хавељуши науки ове године расписаће позив за тајне научне агенте, док ће Фантастични физички театар из Чешке проверавати да ли наука код нас може да развије такозвано шесто чуло и како би оно могло да ради?

На прошлогодишњем Фестивалу науке више од 30.000 хиљада задовољних посетилаца упознало са бројним научним достигнућима, чиме је фестивал потврдио своју позицију највећег догађаја који се бави промоцијом науке и образовања у југоисточној Европи.

Генерални спонзор и овогодишњег Фестивала науке је НИС, компанија која подржава професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација.

Седму годину заредом, НИС и Фестивал науке заједно доприносе популарности науке међу младима, овај пут разоткривајући свет који нас окружује уз помоћ научних достигнућа. Подршка Фестивалу науке део је стратешког усмерења компаније НИС која своје друштвено одговорне пројекте реализује под слоганом „Будућност на делу“.

Једанаести пут заредом, Пријатељ манифестације је мтс.

Суорганизатор манифестације је Београдски сајам. Подршка фестивалу су Аустријски културни фóрум и Француски институт.

Спонзори тринаестог Фестивала науке су: Електропривреда Србије, компанија Coca Cola, Erste банка, Национална Географија, Grafix и Messer Tehnogas AD.

Извор: studentskizivot.com

Banner Content
Tags: , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian