Министар просвете Србије Младен Шарчевић уручио је данас у Београду 144 уговора о стипендирању студената докторских студија и њиховом укључивању у научно-истраживачке пројекте Министарства. Они ће добијати месечну стипендију у износу од 46.000 динара.

Шарчевић је рекао да ће држава наставити да награђује највредније и најпосвећеније младе људе и нагласио да је готов Нацрт закона о дуалном моделу студија у високом образовању, којим се даје могућност да компаније, где год имају интерес, већ од основних студија финансирају образовање студената који уче у компанијама кроз рад.

„Држава ће наставити да награђује највредније и најпосвећеније младе људе, тако што ће издвајати већа средства и формирати нове линије финансирања. Свако ко учи добро, треба да добија и помоћ и стипендију“, поручио је министар студентима.

Он је додао да је у Србији доста тога урађено за науку, а једна од најважнијих ствари јесте то што је Србија постала пуноправна чланица ЦЕРН-а.

Подсећа да је у последњем периоду укључено још 1.157 младих истраживача у пројекте у Србији и да се 38 истраживача вратило из иностранства.

Основан је, како каже, Фонд за науку, а Министарство ће кроз Закон о науци, који треба да уђе у скупштину, донети потпуно другачија решења за финансирање науке.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић рекла је да се стипендијама уважавају потенцијали студената и могућност да дају допринос науци и својој земљи.

„Мислим да су услови за науку сада такви да можемо да очекујемо значајне промене које ће вратити онај компетитивни карактер науке који је изражен у свету, а то је да има много добрих научника, а не довољно пара. То је стандардна ситуација у науци у свету, и због тога мора да постоји компететивни дух да се до финансирања дође“, нагласила је Поповићева.

Она је додала да верује да ће млади стипендисти кроз докторске студије стећи знања и вештине како да се такмиче на глобалном тржишту науке.

Стипендирање најбољих студената докторских студија спроводи се од 2002. године и до ове године стипендирано је 2.246 студената.

На јавни позив за стипендирање докторских студија ове године пријавило се 199 кандидата, стипендије је добило 178 кандидата. У међувремену су неки одустали од стипендија, тако да је уговоре потписало 144 студената.

Месечне стипендије су ове године повећане са 40.000 на 46.000 динара.

 

Извор: Dnevnik

Banner Content
Tags: , , , , ,

0 Коментара

Оставите коментар

архива

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian